Η διευκόλυνση αυτή της ουκρανικής γεωργίας δεν θα αποβεί σε βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών, αφού διασφαλίζονται όλα τα ευαίσθητα κοινοτικά αγροτικά προϊόντα.
Η ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων στις ουκρανικές εξαγωγές προς την Ε.Ε. θα εφαρμοστεί από τις 6 Ιουνίου 2024 έως τις 5 Ιουνίου 2025. Με την ανανέωση των μέτρων αυτών η Ε.Ε. επιβεβαιώνει την αταλάντευτη πολιτική και οικονομική της στήριξη προς την Ουκρανία, δύο χρόνια μετά την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας.
Ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες των Ευρωπαίων αγροτών, το Συμβούλιο αποφάσισε την περαιτέρω προστασία των ευαίσθητων κοινοτικών γεωργικών προϊόντων με την ενίσχυση των διασφαλίσεων που περιλαμβάνονται στα ήδη εφαρμοζόμενα αυτόνομα εμπορικά μέτρα, συνεκτιμώντας, μεταξύ άλλων, τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ενός ή περισσότερων κρατών-μελών και όχι μόνο στην αγορά της Ε.Ε. στο σύνολό της, όπως συμβαίνει σήμερα. Θα προστεθεί επίσης μία νέα αυτόματη διασφάλιση για ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα πουλερικά, τα αβγά, η ζάχαρη, η βρόμη, ο αραβόσιτος, το σιμιγδάλι και το μέλι.
Ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάνει δύο μηχανισμούς διασφάλισης για την προστασία της αγοράς της Ε.Ε.:
– ενισχυμένη έκδοση του υφιστάμενου μηχανισμού, που θα εφαρμόζεται βάσει τακτικής παρακολούθησης, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέπει στην Επιτροπή να επιβάλλει οποιοδήποτε μέτρο εάν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις,
– έναν νέο, αυτόματο μηχανισμό διασφάλισης, που θα υποχρεώνει την Επιτροπή να επαναφέρει δασμολογικές ποσοστώσεις εάν οι εισαγωγές πουλερικών, αβγών, ζάχαρης, βρόμης, αραβοσίτου, σιμιγδαλιού και μελιού από την Ουκρανία υπερβαίνουν τον αριθμητικό μέσο όρο των ποσοτήτων που εισήχθησαν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το 2022 και το 2023.
Τα βασικά στοιχεία της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο προβλέπουν:
– επέκταση του πεδίου εφαρμογής του αυτόματου μηχανισμού διασφάλισης σε τέσσερα επιπλέον προϊόντα (βρόμη, αραβόσιτος, σιμιγδάλι και μέλι),
– σύντμηση της χρονικής περιόδου ενεργοποίησης της αυτόματης διασφάλισης από 21 σε 14 ημέρες,
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
– παράταση της περιόδου αναφοράς για να καθοριστεί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο (προσθήκη του δεύτερου εξαμήνου του 2021 στην περίοδο 2022-2023),
– δέσμευση της Επιτροπής να ενισχύσει την παρακολούθηση των εισαγωγών σιτηρών, ιδίως σιταριού, και να χρησιμοποιήσει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση διαταραχών της αγοράς.
Προστατευόμενο προϊόν το Μέλι Κισσούρι
Το ελληνικό Μέλι Κισσούρι, που παράγεται στην Κάρυστο, συμπεριλήφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον κοινοτικό κατάλογο των προστατευόμενων προϊόντων ονομασίας προέλευσης.
Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι/Meli Kissouri» ζητείται για ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοιας, ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων.
Πρόκειται για μέλι ανθέων, και πιο συγκεκριμένα είναι το φθινοπωρινό ερεικόμελο, το οποίο παράγεται από μέλισσες που τρυγούν τα άνθη της πορφυράς ερείκης (Εrica manipuliflora ή Erica verticillata) που φύεται στην περιοχή. Παρουσιάζεται σε υγρή ή κρυσταλλωμένη μορφή
Το Μέλι Κισσούρι έχει ελαφρώς πικρή γεύση, σκούρο χρώμα με κόκκινες νότες χαλκού και έντονα και επίμονα αρώματα. Η ιδιαιτερότητά του οφείλεται στο μίγμα γυρεόκοκκων, όπου κυριαρχεί η γύρη της Erica manuliflora, η οποία συμπληρώνεται με γυρεόκοκκους αυτοφυών φυτών, και από το οποίο απουσιάζουν πλήρως γυρεόκοκκοι καλλιεργούμενων ειδών. Επιπλέον, οφείλει την ιδιαιτερότητά του στην πολύ χαμηλή περιεκτικότητα του μίγματος γυρεόκοκκων σε σακχαρόζη: δεν υπερβαίνει το 0,2%, που είναι το κατώτατο όριο για τα άλλα ελληνικά μέλια ερείκης. Η χαμηλή αυτή περιεκτικότητα σε σακχαρόζη αποδίδεται στον τοπικό ανθρώπινο παράγοντα, και συγκεκριμένα στις πρακτικές εκτροφής των μελισσών.
Βασικές παράμετροι των πρακτικών αυτών είναι η μη χορήγηση τεχνητής τροφής κατά την παραγωγή του προϊόντος, καθώς όλες οι διατροφικές ανάγκες των μελισσών καλύπτονται από την πλούσια ανθοφορία ερείκης της περιοχής.
Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί στα 1.644 γεωργικά προϊόντα που ήδη προστατεύονται.