Εργα της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο ιστορικός Τέχνης Χριστόφορος Μαρίνος, καλύπτουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες δημιουργίας του Ρετζεπόπουλου, ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εικαστική πορεία του, όπου το φως και το σκοτάδι συνυπάρχουν. Μετά την Αθήνα, το καλοκαίρι οι «Ιδέες και περιστατικά» θα ταξιδέψουν στην Τήνο, στο νησί όπου άνθισε η ώριμη καλλιτεχνική του ταυτότητα.
Ο Ρετζεπόπουλος, μαθητής του Α. Τάσσου και απόφοιτος της Σχολής Δοξιάδη, ξεκίνησε με ζωγραφικές συνθέσεις και ξυλογραφίες υψηλής δεξιοτεχνίας. Γρήγορα, όμως, πέρασε σε μια βαθύτερη, πιο εσωτερική σχέση με τα υλικά του. Από το Παρίσι των ’60s έως την Τήνο της Μεταπολίτευσης και την πρωτοποριακή του επιστροφή στη χαρακτική στα τέλη των ’80s, ο καλλιτέχνης επανεφηύρε τους τρόπους αποτύπωσης του εσωτερικού κόσμου. Στο έργο του, το φως και το σκοτάδι, η πορεία από το σκοτάδι στο φως, θα αποτελέσουν -όπως διαπιστώνει ο επιμελητής της έκθεσης- τον βασικό άξονα της καλλιτεχνικής σκέψης και δημιουργίας του ζωγράφου, χαράκτη και γραφίστα. Ο Μπάμπης Ρετζεπόπουλος ήρθε στον κόσμο όταν το φως αντιμαχόταν το σκοτάδι… Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 1940 στην Αθήνα, δύο μήνες μετά το ξέσπασμα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και λίγο πριν την κατάληψη της χώρας του από τις κατοχικές δυνάμεις.
Ηδη από τα πρώτα του ζωγραφικά έργα, ο Ρετζεπόπουλος εντυπωσιάζει με τον τρόπο που χειρίζεται το χρώμα και, κυρίως, με τη διάθεσή του να πειραματιστεί. Κοιτώντας τους πίνακες της περιόδου 1960-63, θα έλεγε κανείς ότι αυτός ο νέος καλλιτέχνης αντιμετωπίζει τις ανθρώπινες μορφές σαν νεκρές φύσεις και τις νεκρές φύσεις σαν έμψυχες οντότητες. Τα επόμενα χρόνια, θα αφοσιωθεί σχεδόν αποκλειστικά στη χαρακτική, στη γραφιστική και τη διακόσμηση εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας. Οταν επιστρέφει πάλι στη ζωγραφική, την περίοδο που ζει μόνιμα στο Παρίσι (1967-73) και υπογράφει πια ως Ch. Babis R., οι συνθέσεις του διαφέρουν αισθητά από εκείνες των αρχών της δεκαετίας του ’60. Από τις ξυλογραφίες που φιλοτεχνεί όσο ζει στην Αθήνα, στα χρόνια των σπουδών του στη Σχολή Δοξιάδη και αργότερα (1962-67), μας είναι γνωστές γύρω στις είκοσι. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι (1968-73) και στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης (1975-78), όταν πια εγκαθίσταται στην Τήνο και λειτουργεί την γκαλερί «Το Μαγαζί» με τον Λευτέρη Κρητικό, θα δημιουργήσει άλλες σαράντα ξυλογραφίες παραστατικού χαρακτήρα.
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΗ
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται και 13 χαρακτικά του Α. Τάσσου, δασκάλου του Ρετζεπόπουλου, σε έναν διάλογο φωτός και σκιάς, μορφής και αφαιρετικότητας. Μέσα από αυτήν τη συνομιλία δασκάλου και μαθητή αναδεικνύεται η συνέχεια, αλλά και η ρήξη, η εξέλιξη της χαρακτικής από το παραστατικό στο αφαιρετικό, από την απεικόνιση στη μεταφορά. Η έκθεση «Ιδέες και περιστατικά» συνοδεύεται από πολυτελή τρίγλωσση έκδοση 300 σελίδων με κείμενα επιφανών μελετητών και προσωπικοτήτων του χώρου. «Οσοι γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον Μπάμπη Ρετζεπόπουλο μιλούν για έναν ζεστό και γενναιόδωρο άνθρωπο, ευγενή και καλλιεργημένο, για έναν καλλιτέχνη με ιδιαίτερη κριτική ματιά και οξυμμένη κριτική αντίληψη», σημειώνει η Ελένη Ζωντήρου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, και υπογραμμίζει επίσης τη στάση ζωής του εικαστικού «ότι η Τέχνη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά και μια κοινωνική λειτουργία». Τα έργα του Α. Τάσσου προέρχονται από τη Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων, από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος και από τη Συλλογή Χαρακτικών της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος.
Ειδήσεις Σήμερα
- Ορειβάτης (με υψοφοβία) στο όρος Φούτζι διασώθηκε δύο φορές σε μία εβδομάδα: Πήγε να βρει το κινητό του από την πρώτη… πτώση
- Άρειος Πάγος: Έρευνες στη Χαλκιδική για κύκλωμα στην Πολεοδομία, όπως εκείνο στη Ρόδο
- Ηράκλειο: Αύριο θα απολογηθεί ο βιολογικός πατέρας του 3χρονου Άγγελου – Ποιες ειναι οι κατηγορίες;
- Πάτρα: Διασωληνωμένος ο 10χρονος που πήγε να κλέψει και έπεσε από μπαλκόνι
- Ο επόμενος Πάπας: Αυτοί είναι οι βασικοί υποψήφιοι για την ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας – Ποιοι «ήθελαν» το θάνατο τού Φραγκίσκου
- Γιώργος Παπαδάκης: Πώς σχολιάστηκε η αποχώρησή του από το Καλημέρα Ελλάδα