Πρόσθεσε, ότι συμφώνησαν να εμβαθύνουν στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προσδιορίσθηκε και το επίπεδο των επαφών και συζητήσεων, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα συγκληθεί στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στο τετ α τετ που κράτησε μία ώρα, στο Σπίτι της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Τον Δεκέμβριο θα υπογραφούν συμφωνίες σε θετική ατζέντα.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:
Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.
Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη πλαισιώνουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου, Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός του σύμβουλος Τσαγατάι Κιλίτς.
Ο σύντομος διάλογος Ερντογάν-Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες
Η πρώτη συζήτηση μπροστά στις κάμερες έγινε για διαδικαστικά θέματα και, ειδικότερα, για το αν θα είναι ταυτόχρονη η διερμηνεία ή όχι.
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες και, κάποια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του Ερντογάν για τη διαδικασία της διερμηνείας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει όπως έγινε στην προηγούμενη συνάντηση.
Η συνάντηση έχει ως στόχο να συνεχιστεί το ήρεμο κλίμα με την Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να μπουν στο «τραπέζι» θέματα που αφορούν σε λύση δύο κρατών για την Κύπρο και στο καθεστώς των ελληνικών νησιών.
Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Η οικονομία μας πάει πολύ καλά, έχουμε ρεκόρ στον τουρισμό
«Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά. Μετά από 13 χρόνια καταφέραμε να σταθούμε στα πόδια μας. Εχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό», τόνισε σε συνέντευξή του στο CNN ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Χτυπηθήκαμε από τις πλημμύρες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσουμε πολλά χρήματα για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Παγκόσμια συμμαχία χρειάζεται για την κλιματική αλλαγή».
Στο ερώτημα αν ο τουρισμός κινδυνεύει, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δεν συμφωνώ ότι η βαριά βιομηχανία του τουρισμού κινδυνεύει. Αυτό που θέλουμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο είναι ότι η τουριστική περίοδος μπορεί να μην περιορίζεται στο καλοκαίρι και ότι μπορεί να έρθει στην Ελλάδα τον Μάρτιο».
Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι παρότι έχουμε διαφορές προσπαθούμε να τις λύσουμε μέσω του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.
Τόνισε επίσης ότι προσπαθούμε να συνεργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
«Ακόμα και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με την εδαφική κυριαρχία μπορούμε να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και αυτό θα επιδιώξω στην συνάντησή μου με τον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο αμερικανικό δίκτυο, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδήσεις σήμερα
Επίθεση στο πολιτικό γραφείο του Άδωνι Γεωργιάδη
Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Σφοδρή επίθεση Αχτσιόγλου σε Κασσελάκη και Πολάκη
Νίκος Χαρδαλιάς από την Ανατολική Αττική: Έχω δυσανεξία στο γραφείο, προτιμώ το πεδίο