Ινσουλίνες μακράς διάρκειας
Στον θεραπευτικό τομέα της ινσουλινοθεραπείας, λοιπόν, έχουμε:
- νέα μακρά ανάλογα ινσουλίνης με διάρκεια δράσης 24 έως 48 ώρες (Glargine 300, Degludec),
- νέα πολύ γρήγορα ανάλογα ινσουλίνης για την προγευματική χορήγηση ινσουλίνης (με έναρξη δράσης στα 15 λεπτά),
- ενώ πρόσφατα δημοσιεύθηκαν εντυπωσιακά δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας με ινσουλίνη εβδομαδιαίας διάρκειας (Icodec insulin). Τα δεδομένα βέβαια είναι μελέτης φάσης 2, άρα αναμένουμε όλοι τα αποτελέσματα μελετών φάσης 3.
Αναμφισβήτητα, πάντως, τα νέα στο πεδίο της ινσουλινοθεραπείας -100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της πρώτης ινσουλίνης από τους Banting και Best- είναι λίαν ελπιδοφόρα.
Νέες αντλίες ινσουλίνης
Εξελίξεις έχουμε, επίσης, στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και στον τομέα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης με την κυκλοφορία νέων αντλιών ινσουλίνης που -συνδεόμενες με τον αισθητήρα γλυκόζης και έχοντες ανάλογο λογισμικό- θα μπορούν να εγχέουν την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης όχι μόνο κατά τη φάση της νηστείας, αλλά και κατά τη μεταγευματική φάση. Ηδη πρόσφατα στη θεραπευτική φαρέτρα των αντλιών προστέθηκε και η αντλία 780G με πολύ προχωρημένο λογισμικό και με εξαιρετικούς αυτοματισμούς στη χορήγηση ινσουλίνης τις περισσότερες ώρες του 24ώρου.
Εμφυτεύσιμοι μετρητές σακχάρου
Επιπλέον, νέα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης θα διασυνδέονται με τις αντλίες έγχυσης και θα βελτιώνουν τις θεραπευτικές προσπάθειες στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Ηδη έχει εγκριθεί από το FDA η κυκλοφορία υποδόρια τοποθετούμενης (για 3 ή 6 μήνες) ιδιαίτερα μικρής συσκευής καταγραφής, που δεν θα χρειάζεται ρύθμιση και αξιολόγηση και θα προβάλλει συνεχώς τις τιμές του σακχάρου στην αντλία ινσουλίνης.
24ωρη κάλυψη των αναγκών σε ινσουλίνη
Βαδίζουμε έτσι προς το βιοτεχνητό πάγκρεας, με το οποίο, μέσω του αισθητήρα-καταγραφέα γλυκόζης και της προηγμένης με εξαιρετικά σύγχρονο λογισμικό αντλίας, θα έχουμε πλήρη και αυτόματη κάλυψη των αναγκών σε ινσουλίνη του ασθενούς, 24 ώρες το 24ωρο. Είναι μία προοπτική ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για όλα τα νέα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Μπορούμε πλέον σήμερα να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το μέλλον, βασιζόμενοι στα εντυπωσιακά και ελπιδοφόρα νέα επιστημονικά δεδομένα.
*Από το ένθετο Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής