Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση θα έχει ένα ετήσιο ενοίκιο, για το σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών, ύψους τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ, το πρωί της Πέμπτης, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα, αλλά και των δύο νέων καναλιών (Μαρινάκη, Σαββίδη) που αδειοδοτήθηκαν από τον διαγωνισμό που κατέπεσε.
[Διαβάστε εδώ περισσότερα για την απόφαση του ΣτΕ]
25 εκατ. ευρώ από όλα τα κανάλια
Το ποσό των 25 εκατ. προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ. Οπως ανέφερε κ. Παππάς, το εν λόγω τίμημα θα περιγράφεται στον νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα.
Μάλιστα, έσπευσε να σημειώσει ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (όμιλοι Μαρινάκη και Σαββίδη) θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά, καθώς, όπως ανέφερε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν». Συγκεκριμένα, είπε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».
Οσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.
Ποια κανάλια μπορούν να εκπέμπουν
Εφόσον τα όσα ανέφερε ο κ. Παππάς γίνουν νόμος, τότε δεν αποκλείεται ο αριθμός των λειτουργούντων τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν πανελλαδικά να αυξηθεί, υπερβαίνοντας κατά πολύ το όριο των τεσσάρων καναλιών που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ηδη εκπέμπουν οι ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 -που έλαβαν ούτως ή άλλως και άδειες από τον διαγωνισμό που κατέπεσε- Star, Mega, Alpha, Epsilon) ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον το επιλέξουν, να βγουν στον αέρα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί συμφερόντων Μαρινάκη και Σαββίδη. Ανάλογα, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό των καναλιών, θα οριστεί και ένα ετήσιο ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλουν και το οποίο αθροιστικά δεν θα υπερβαίνει τα 25 εκατομμύρια.
Κύκλοι Μαξίμου: 6-7 εκατ. ευρώ το χρόνο για κάθε κανάλι
Την ίδια ώρα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι θα ζητηθεί από κάθε κανάλι που θα λειτουργεί 6-7 εκατ. ευρώ ετησίως προκειμένου να πάρει τη Βεβαίωση λειτουργίας, δηλαδή την προσωρινή άδεια. Το τι ακριβώς θα ισχύσει, τελικά, αναμένεται να διευκρινιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την κατάθεση του νέου σχεδίου νόμου Παππά στη βουλή για τα κανάλια.
Nέα παρέμβαση Παππά: Δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ καναλιών
Σαφής ότι «δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ» για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών από εδώ και στο εξής εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς με νέα συνέντευξή του.
Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, το πρωί της Πέμπτης, ο κ. Παππάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει κλειστό κλαμπ. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα για ανθρώπους που δεν συμμετείχαν (σ.σ.: στον διαγωνισμό) να εξασφαλίσουν άδεια» και στο σημείο αυτό τόνισε πως «θα βάλουμε προϋποθέσεις και όποιος τις καλύπτει. Δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο να περιορίσουμε τον αριθμό».
Με κατεπείγον ο νέος νόμος
Ερωτηθείς πότε θα ψηφιστεί ο νέος νόμος, ο κ. Παππάς αποκάλυψε πως θα έρθει με τη μορφή του κατεπείγοντος, δηλαδή στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «εμείς λέμε τίμημα και προϋποθέσεις και περιμένουμε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη», και σημείωσε: «Υποχρεούται η ΝΔ να προστρέξει για να βρεθεί συναίνεση στο ΕΣΡ, ευχόμαστε και πιστεύουμε το τίμημα για το Δημόσιο να είναι αρκούντως υψηλό και κυρίως εμείς δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ουδείς θα μπορέσει να συνεχίσει δωρεάν».
Το «χαστούκι» από το ΣτΕ
Βαρύ πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που με πλειοψηφία 14-11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωσής της. Οι δικαστές έδωσαν ξεκάθαρη λύση στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας -όπως όλα δείχνουν, αφού το σκεπτικό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί- ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προσκρούει στη συνταγματική επιταγή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία ανακηρύχθηκαν οι 4 υπερθεματιστές.
[Διαβάστε εδώ περισσότερα για την απόφαση του ΣτΕ]
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά. Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η απόφαση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με συνέπειες που δεν είναι ακόμη εύκολο και δυνατό να προσδιοριστούν.
Πρωτοφανής επίθεση της Γεροβασίλη στο ΣτΕ
Με σφοδρότατες βολές κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας απάντησε η κυβέρνηση στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Στην πρώτη επίσημη αντίδραση, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου, επιτέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και προανήγγειλε νέο σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα.
«Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο που έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το «μαύρο» στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
«Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται από την κυβέρνηση και από τον λαό, που της έδωσε την πλειοψηφία στη βουλή για να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να βάλει τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής».
«Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί», συμπλήρωσε η κ. Γεροβασίλη. «Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό. Στερεί από τον δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μία περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς 4 πολύ πλούσιων επιχειρηματιών». [Διαβάστε εδώ σχετικα]
ΝΔ: Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική νομιμότητα
Δεν πέρασαν οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια.
Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.
Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.
Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Την παραίτηση Παππά ζητά το ΠΑΣΟΚ
«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Όσον μας αφορά, θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.
Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα.
Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς». [Διαβάστε εδώ σχετικά]
Ποτάμι: Να αναγνωρίσουν το λάθος
«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια», σημειώνει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Ο κ. Παππάς, με την άδεια του κ. Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ. Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα». [Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση]
ΚΚΕ: Η θέση της κυβέρνησης αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας
«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε -αντίθετα τα όξυνε- και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης».
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ασκώντας ταυτόχρονα σκληρή κριτική και στην αντίδραση της κυβέρνησης που εκφράστηκε μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. «Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ εξηγώντας ότι «προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των «πλουσίων Ελλήνων», που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του».
«Όσο δε για τη διαπίστωση, ότι το ΣτΕ έκρινε παλαιότερα συνταγματικά τα μνημόνια και το PSI, εδώ η κοροϊδία χτυπάει κόκκινο, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε πολιτικά και νομοθετικά να τα ακυρώσει και να τα καταργήσει. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση προχώρησε στο 3ο δικό της Μνημόνιο και τα αντιλαϊκά μέτρα που συνεχίζει και επεκτείνει», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Η πηγή των προβλημάτων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, είτε με το σημερινό, είτε με το προηγούμενο, είτε με όποιο άλλο ενδιάμεσο καθεστώς τελικά ρυθμιστεί, βρίσκεται στο γεγονός ότι τα ΜΜΕ ανήκουν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα που ο λαός πρέπει να καταδικάσει και να ανατρέψει».
Τι λέει ο ξένος Τύπος για την απόφαση του ΣτΕ
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ για το «μαύρο» των δικαστών στο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για διακοπή της σταυροφορίας να ταράξει το αρρύθμιστο τηλεοπτικό τοπίο κάνει λόγο το Reuters. Παράλληλα επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους που λένε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να καθορίσει τις επόμενες πολιτικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Για πλήγμα στην κυβέρνηση που είχε αναδείξει τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών ως ένα κομμάτι της εκαστρατείας της κατά της διαφθοράς κάνει λόγο το Associated Press.
«Μεγάλη ντροπή» για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει την απόφαση η Wall Street Journal. «Η απόφαση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ως μια νέα «σκούπα» που θα καθαρίσει τη λάσπη στην πολιτική» γράφει η αμερικανική εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκθεση επισημαίνοντας το γεγονός της «αντιπολίτευσης» των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου στον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου.
Για βαρύ χτύπημα στον Αλέξη Τσίπρα γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η απόφαση είναι ένα επώδυνο πλήγμα στην ακροαριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανακοινώσει με μεγάλη φανφάρα τη μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι θα καθαρίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο από τους ισχυρούς ολιγάρχες» προστίθεται στο τηλεγράφημα.