Η κυβερνητική απάντηση σε μαρτυρίες και καταγγελίες για ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανεπαρκή συντονισμό, αλλά και ελλιπή υποστήριξη από τεχνικά μέσα, αποτυπώνεται σε μία φράση της επίσημης ανακοίνωσης μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό: «Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε πάρα πολύ καλά, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσματος».
Ποιο είναι το αποτέλεσμα για το οποίο εμφανίζεται… ικανοποιημένη η κυβερνητική ηγεσία; Η «περιορισμένη σε έκταση», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, καταστροφή που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Και τούτο διότι κάηκαν, όπως είπε κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές, περίπου 15.000 στρέμματα. Ηταν δηλαδή «δέκα φορές μικρότερη» -σημείωσε- συγκριτικά με εκείνη του 2009 που είχε ξεκινήσει από το Σέσι και έφθασε στο Γραμματικό, καίγοντας 150.000 στρέμματα.
«Καταστροφική… λογιστική»
Με τέτοιου είδους αριθμητικές συγκρίσεις επιχειρεί από χθες το πρωί η κυβέρνηση να πείσει πως όχι μόνο δεν ήταν απούσα, κυρίως κατά το κρίσιμο διάστημα εξάπλωσης της πυρκαγιάς, αλλά και ότι όλα πήγαν καλά από άποψης οργάνωσης και συντονισμού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε μάλιστα, μιλώντας χθες το πρωί στον Real, «ταχύτατη» την επιχειρησιακή αντίδραση και, σε αντίθεση με τη γενικότερη αίσθηση που δημιουργούν οι καταγγελίες τοπικών παραγόντων και κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, υποστήριξε πως «οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας ήταν οι ορθές». Και «η κάθε αντίδραση έγινε στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε μάλιστα ότι «ο τρόπος με τον οποίο πολιτικά, αλλά και δημοσιογραφικά, έγινε η διαχείριση του θέματος ήταν μάλλον αναντίστοιχος με την πραγματική κατάσταση», ενώ απέρριψε την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό για την απουσία του το προηγούμενο τριήμερο, όταν οι παρεμβάσεις του έγιναν μόνο μέσω twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι κ.κ. Τόσκας και Τσίπρας «βρίσκονταν σε συνεχή επαφή και ενημέρωση» «Ο τρόπος της επιχειρησιακής διαχείρισης ήταν ο ενδεδειγμένος και δεν νομίζω ότι υφίσταται κανένα θέμα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες το πρωί σε πτήση πάνω από τις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια επισκέφθηκε και συνομίλησε με πυροσβέστες που συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης.
Εξέφρασε την απέραντη ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας προς αυτούς, εκθειάζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, αλλά ζήτησε και εγρήγορση «γιατί έχουμε δύσκολες μέρες», όπως είπε, καθώς «τα μελτέμια του Αυγούστου κρατάνε μέχρι το τέλος του μήνα».
Ακολούθησε τρίωρη σύσκεψη, υπό την προεδρία του, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι υπουργοί Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και Δημήτρης Τζανακόπουλος, καθώς και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Σε αυτήν αποφασίστηκε μια δέσμη εννέα μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα οποία, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, αφορούν σε:
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
—Αμεση καταγραφή ζημιών. Ηδη από τις 14 Αυγούστου, με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών.
–Αποζημίωση των ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί βλάβες.
— Αποζημίωση των ιδιοκτητών παραγωγικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές.
— Φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
— Αμεσα αντιπλημμυρικά και δασοτεχνικά έργα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των περιοχών από τη διάβρωση και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
— Αμεση οριοθέτηση των καμένων δασικών εκτάσεων (με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων).
— Ενίσχυση της δασικής πολιτικής με προώθηση και ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών στο σύνολο της χώρας.
— Εφαρμογή δασικών απαγορευτικών διατάξεων για βόσκηση και άλλες δραστηριότητες στις καμένες εκτάσεις.
— Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων εκτάσεων, μέσω αξιοποίησης ψηφιακών υποβάθρων και χαρτών.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «θα υπάρξει μέριμνα για προσωρινή στέγαση και επιδότηση ενοικίου για όσους καταστράφηκε η πρώτη τους κατοικία», καθώς και «για διατροφή και αποκατάσταση της οικοσκευής που καταστράφηκε».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου