Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, έριξε μια υποθετική πρόταση προς τη Γερμανία και ειδικότερα στον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η διευθέτηση του χρέους αλλά η ανταγωνιστικότητα. «Αφού σύμφωνα με κάποιες χώρες το πρόβλημα δεν είναι το χρέος αλλά η ανταγωνιστικότητα, ας δεχθούν να μειώσουν τα πρωτογενή από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ και τη διαφορά να την επενδύσουμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, στην έρευνα και την τεχνολογία ή όπου τελικά συμφωνήσουμε σε μια διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», είπε ο κ. Τσακαλώτος, μεταφέροντας και τη σχετική πίεση των διαπραγματεύσεων.
«Παραβολή» με Ζορμπά
Αμέσως μετά έστρεψε τα πυρά του προς το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει μεν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά φαίνεται να σηκώνει τα χέρια αν επιμείνουν οι Ευρωπαίοι δανειστές στο στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. «Ο Ζορμπάς δεν θα θεωρούσε φιλότιμο την ώρα που ζητάς μείωση των στόχων, αφού θεωρείς ότι οι σημερινοί είναι ανέφικτοι, να μπορείς να δεχθείς νέα μέτρα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι αν τεθεί επίσημα θέμα νέων μέτρων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή για τη διετία 2019-2020, τότε η ελληνική πλευρά θα αρνηθεί.
Οτι δηλαδή όσο αργότερα ληφθούν οι αποφάσεις για το χρέος τόσο αργότερα η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE και δεν θα βγει όπως υπολογίζεται σήμερα στις αγορές στο τέλος του 2017 με αρχές του 2018.
Κριτική σε Ε.Ε.
Στη συνέχεια ήρθε η σειρά των Ευρωπαίων δανειστών. Παραδέχθηκε αρχικά ότι στα περισσότερα θέματα είναι βοηθητικοί στις ελληνικές θέσεις. Παραδέχθηκε επίσης ότι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει βοηθήσει πολύ στην προώθηση των θέσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα εργασιακά. Στο θέμα αυτό κατηγόρησε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιχειρώντας να έχουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Από το καλοκαίρι του 2015 οι μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η Ελλάδα είναι πρωτοφανείς. Στα εργασιακά το πρόγραμμα του 2015 προβλέπει ότι βάση για τις αλλαγές θα είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Σήμερα οι Ευρωπαίοι το παραβιάζουν αυτό επιχειρώντας να έχουν έτσι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφερόμενος στο θέμα με το δημοσιονομικό κενό που έχουν εντοπίσει οι Ευρωπαίοι δανειστές για το 2018, είπε ότι ουσιαστικά το θέμα έχει κλείσει αφού η διαφορά που υπάρχει πλέον δεν ξεπερνά το 0,1% του ΑΕΠ (δηλαδή λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ).
Σχετικά με τις φωνές που θέλουν να ξανανοίγει το ασφαλιστικό επειδή χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο, ο κ. Τσακαλώτος αρνήθηκε οποιαδήποτε αλλαγή. «Μας λένε ότι το σύστημα είναι υπερβολικά γενναιόδωρο αλλά δεν είναι έτσι. Οι δαπάνες μας βρίσκονται στο 65% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 55% των αντίστοιχων δαπανών που έχει η Γερμανία.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου