O Bαγγέλης Λεούσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας. Με μία επαγγελματική πορεία που περιλαμβάνει τις κουζίνες γνωστών εστιατορίων στην Ελλάδα (Varoulko, Cavo Taggo 5*, Kiku), ο Βαγγέλης Λεούσης βρίσκεται πίσω από την συνταγή της επιτυχίας -κυριολεκτικά- του Bella Vespa, του καλύτερου spot για φαγητό και ποτό. που έχουν να προσφέρουν τα Νότια Προάστια.
Κάνοντας ένα μικρό διάλλειμα από τα καθήκοντα του, ο Βαγγέλης Λεούσης ετοίμασε μία γευστική πρόταση για τους αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου.
Υλικά για 4 μερίδες:
300γρ. ριζοτο vialone nano
100ml λευκο κρασί
150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
850γρ. ζωμο κοτας
150γρ. βουτυρο
150γρ. παρμεζανα
1κιλο παντζαρια
250γρ καπνιστό σκουμπρι
1/4 Μάτσου θυμάρι
1/4 Μάτσου σχοινοπρασο
Χυμό απο 2lime
Αλατι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλα και τυλιγουμε τα παντζαρια σε αλουμινοχαρτο. Τα τοποθετούμε στο φούρνο μεχρι να μαλακωσουν τα αφήνουμε εξω και εισαι ειναι ακόμα χλιαρα τα λιωνουμε στο multi και κάνουμε εναν πούρε απο το παντζαρι. Στη συνεχεια σε μια κατσαρόλα σωταρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ριζοτο σβήνουμε με το λευκο κρασί και προσθέτουμε σιγα και σταδιακά τον ζωμο κοτας ανακατευοντας συνεχώς. Αφου πιει τα υγρά του και μαλακωσει το ρυζι αφαιρούμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας απο τον πούρε παντζαρι, το βουτυρο, την παρμεζανα, το χυμό lime, το σχοινοπρασο και το θυμάρι ψιλοκομμένα. Διορθωνουμε με αλατι, πιπέρι σερβίρουμε και απο πανω προσθέτουμε το λεπτόκομμένο καπνιστό σκουμπρι.
Περισσότερες γευστικές δημιουργίες του Βαγγέλη Λεούση στο Bella Vespa (Κύπρου 11, Γλυφάδα, 210 8982880).