Αν ταλαιπωρείστε συχνά από το ανώτερο αναπνευστικό, με αίσθημα μπουκωμένης μύτης που δυσχεραίνει την αναπνοή σας, ιδίως εάν αυτό σαν αναγκάζει να καταφεύγετε σε αποσυμφορητικά σπρέι, καλό θα ήταν να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει από σειρά μελετών, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι εξαιρετικά συχνό εύρημα σε όσους ταλαιπωρούνται συχνά από ρινική συμφόρηση. Κάτι που μπορεί, ως επακόλουθο, να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή λειτουργία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους υποφέρει τόσο από ρινίτιδα όσο και από υψηλή αρτηριακή πίεση, και γι’ αυτό πραγματοποιούνται συνεχώς έρευνες, οι οποίες έχουν επιβεβαιώσει τον συσχετισμό των δύο παθήσεων.
Πως συνδέονται τα αποσυμφορητικά σπρέι με την αρτηριακή πίεση
Για τη αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης (του μπουκώματος δηλαδή της μύτης) συχνά χρησιμοποιούνται βλεννοκινητικά φάρμακα, τα οποία, όμως, δεν καταπολεμούν την αιτία της ασθένειας, αλλά το σύμπτωμα, προσφέροντας προσωρινή μόνο ανακούφιση.
Τα αποσυμφορητικά μπορεί να περιέχουν ουσίες που συστέλλουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στη μύτη, αγγειοσυσπαστικά. Αν και αυτό διευκολύνει τη ρινική αναπνοή και μειώνει τη ρινική συμφόρηση, η επίδρασή τους δεν περιορίζεται στη μύτη. Η απορρόφηση της αγγειοσυσπαστικής ουσίας αφορά όλο το σώμα, οπότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί περισσότερο για να αντλήσει αίμα, με συνέπεια να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.
Με μέτρο η χρήση των αποσυμφορητικών σπρέι
Γι’ αυτό, άτομα με υπέρταση, είτε αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά είτε όχι, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποσυμφορητικά-αγγειοσυσπαστικά σπρέι μπορούν να ανεβάσουν την αρτηριακή πίεση και να είναι προσεκτικά με τη χρήση τους. Να ενημερώνουν το γιατρό τους ή να διαβάζουν τις οδηγίες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πριν από τη χρήση τους. Στους ασθενείς αυτούς είναι καλύτερο να συστήνονται φάρμακα που δεν περιέχουν ουσίες με αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Αυτά βοηθούν μεν στη ρινική συμφόρηση, αλλά είναι και ασφαλέστερα για την καρδιά.
Εναλλακτικά ή παράλληλα με τη φαρμακευτική θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσιολογικός ορός για ρινικές πλύσεις που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης. Επίσης ένα περιβάλλον με σωστά επίπεδα υγρασίας πάντα δρα βοηθητικά.
Υπνική άπνοια και ροχαλητό ανεβάζουν τη πίεση
Εκτός από τα φάρμακα που μπορεί να γίνουν αιτία αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η ρινική συμφόρηση είναι πιθανό να προκαλέσει έμμεσα υπέρταση. Για παράδειγμα, η δυσκολία αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ή επιδείνωση της υπνικής άπνοιας, η οποία είναι λόγος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες για την επιβεβαίωση της σχέσης ρινικής συμφόρησης και υπέρτασης. Σε μία από αυτές, Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με χρόνια ρινίτιδα έχουν τριπλάσια συχνότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, συγκριτικά με όσους δεν ταλαιπωρούνται από ρινίτιδες. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η αιτία κρύβεται στα προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο. Αλλά και άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες με ρινίτιδα είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν ή να έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι η το μπλοκάρισμα της αναπνοής κατά τον ύπνο (αποφρακτικού τύπου υπνική άπνοια), οδηγεί σε υποξαιμία των ιστών, πτώση του οξυγόνου στο αίμα και, συνεπακόλουθα, σε υπέρταση.