Πολλοί δε που διαγιγνώσκονται, αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς με τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή. Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί ο λεγόμενος «υποκλινικός υποθυρεοειδισμός» που λανθάνει της προσοχής γιατρών και ασθενών.
Όταν τα συμπτώματα «μπερδεύουν» γιατρούς και ασθενείς
Τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά. Έτσι οι ασθενείς και οι γιατροί μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν ως μία δυσλειτουργία που να δικαιολογεί τη διερεύνησή της και την αντίστοιχη θεραπεία.
Ιδιαίτερα ο υποθυρεοειδισμός, συχνά δεν διαγιγνώσκεται επαρκώς, καθώς τα συμπτώματά του μοιάζουν με αυτά άλλων ασθενειών ή μπερδεύονται ως «φυσιολογικές» συνέπειες της γήρανσης. Έτσι όμως δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος επειδή η μη διαγνωσμένη ασθένεια του θυρεοειδούς επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη επιδεινώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς
Όταν ο θυρεοειδής «κρύβεται»
Το 20% των ατόμων άνω των 75 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, δεν έχουν επαρκή επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης που, μεταξύ άλλων προβλημάτων, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα σύγχυσης, τα οποία συνήθως μπερδεύονται με αυτά της γεροντικής άνοιας.
Αυτή η κατάσταση, γνωστή με τον επιστημονικό όρο «υποκλινικός υποθυρεοειδισμός» μπερδεύει γιατρούς και ασθενείς.
Τα συμπτώματα του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 40-60% των ανθρώπων με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Επειδή δεν πρόκειται για μια εμφανή ασθένεια, αυτός ο τύπος χαμηλής λειτουργίας του θυρεοειδούς έχει συμπτώματα πολύ ελαφρά για να χαρακτηριστούν ως ασθένεια, σύμφωνα με τα συνήθη ιατρικά δεδομένα. Ωστόσο, ταυτόχρονα, είναι πολύ ενοχλητικά για να επιτρέψουν να νιώσει κάποιος πραγματικά καλά.
Τα συμπτώματα του Υποκλινικού Υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Κούραση
- Σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους που είναι δύσκολο να χαθεί
- Δυσκαμψία και δυσκολία κίνησης των αρθρώσεων
- Ξηροδερμία
- Αραίωση μαλλιών
- Αραίωση του εξωτερικού τόξου των φρυδιών
- Ελαφρύ οίδημα του προσώπου
- Ψυχική υποτονικότητα
- Κρύα άνω και κάτω άκρα
- Γενικό αίσθημα ψυχρότητας
Πολλοί ασθενείς με ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορούν εύκολα να διαγνωσθούν εσφαλμένα ότι πάσχουν από ινομυαλγία.
Έλεγχος θυρεοειδούς και επινεφριδίων
Τέλος, ο κλινικός υποθυρεοειδισμός μπορεί να εμφανιστεί όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα έχει στείλει πάρα πολλούς ψευδείς αντιδράσεις «μάχης ή φυγής» (fight-or-flight response), λόγω στρες. Αυτοί οι ψεύτικοι συναγερμοί προκαλούν τη δράση των επινεφριδίων και του θυρεοειδούς και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αξιολογείται και η λειτουργία των επινεφριδίων μαζί με αυτή του θυρεοειδή.