Αντίθετα, μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Πρόσφατη παγκόσμια μελέτη επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ, ανεξάρτητα από την ποσότητα, οδηγεί σε φτωχότερη υγεία και συνδέεται με μια σειρά προβλημάτων, όπως πολλοί τύποι καρκίνου, εγκεφαλικό, μολυσματικές ασθένειες (π.χ. φυματίωση), αυτοτραυματισμοί και τροχαία ατυχήματα.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει στο σώμα σου αν το παρακάνεις με το αλκοόλ, κι έτσι ίσως βρεις λίγο παραπάνω κίνητρο για να το απολαμβάνεις με μέτρο.
1. Το δέρμα σου θα αρχίσει να «φωνάζει»
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και αφυδάτωση στο δέρμα, που γίνεται πιο εμφανές όσο περνά ο καιρός. Τα οινοπνευματώδη λειτουργούν σαν διουρητικό, μειώνοντας την ενυδάτωση του σώματος και στερώντας το από θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, η αφυδάτωση και η μείωση κολλαγόνου κάνουν το δέρμα σου να φαίνεται πιο θαμπό και κουρασμένο, με μεγαλύτερη τάση για ρυτίδες και κοκκινίλες.
2. Η ποιότητα του ύπνου σου πέφτει κατακόρυφα
Μπορεί να έχεις ακούσει πως το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο, όμως αυτό ισχύει μόνο φαινομενικά. Ενώ στην αρχή σε χαλαρώνει, επηρεάζει τα βαθύτερα στάδια ύπνου, κάτι που σημαίνει πως δεν ξεκουράζεσαι πραγματικά. Έτσι, παρότι μπορεί να κοιμάσαι αρκετές ώρες, ο ύπνος σου δεν είναι ποιοτικός και το πρωί νιώθεις ακόμα κουρασμένη και χωρίς ενέργεια.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
3. Τα επίπεδα ενέργειάς σου πέφτουν
Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12, που είναι απαραίτητη για την ενέργεια και την καλή λειτουργία του νευρικού σου συστήματος. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που σημαίνει ότι μπορεί να νιώθεις υπνηλία ή εξάντληση χωρίς να έχεις κάνει τίποτα το ιδιαίτερο.
4. Επηρεάζεται η φυσική σου κατάσταση και το βάρος σου
Είτε μιλάμε για κοκτέιλ γεμάτα ζάχαρη, είτε για ποτήρια κρασιού το ένα μετά το άλλο, το αλκοόλ έχει πολλές κενές θερμίδες. Χωρίς να το καταλάβεις, αυτές οι θερμίδες προστίθενται στη διατροφή σου και μπορούν να επηρεάσουν το βάρος και την ευεξία σου. Επίσης, το σώμα δίνει προτεραιότητα στο να επεξεργαστεί το αλκοόλ και να το αποβάλλει, παραμερίζοντας την καύση λίπους, άρα η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε κάνει να δεις διαφορά στη ζυγαριά και στο σώμα σου.
5. Το συκώτι σου προσπαθεί να σε προστατεύσει, αλλά με κόστος
Το συκώτι είναι το όργανο που εργάζεται υπερωρίες για να διασπάσει και να απομακρύνει τις τοξίνες του αλκοόλ από το σώμα. Όσο πιο συχνά καταναλώνεις αλκοόλ, τόσο πιο έντονη γίνεται η πίεση στο συκώτι σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λίπος στο συκώτι ή και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως ηπατικές βλάβες ή ηπατίτιδα.
6. Επηρεάζονται η διάθεση και η ψυχολογία σου
Η επίδραση του αλκοόλ δεν σταματά μόνο στο σώμα σου, επηρεάζει και το μυαλό σου. Αρχικά, μπορεί να νιώθεις πιο χαλαρή ή ευδιάθετη, όμως με την πάροδο του χρόνου και τη συνεχή κατανάλωση μπορεί να παρατηρήσεις αλλαγές στη διάθεση και την ψυχολογία σου. Το αλκοόλ συχνά αυξάνει το άγχος και επιδεινώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ειδικά την επόμενη μέρα, που μπορεί να νιώσεις έντονη κόπωση, άγχος ή συναισθηματική αστάθεια.
7. Μειώνεται η άμυνα του ανοσοποιητικού σου
Το αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, κάνοντάς σε πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και κρυολογήματα. Έρευνες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο σώμα επηρεάζουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι βασικά για την άμυνά σου ενάντια στις μολύνσεις.
Εν τέλει, το μυστικό είναι το μέτρο
Το αλκοόλ μπορεί να είναι μέρος μιας κοινωνικής ή χαλαρωτικής ρουτίνας, αλλά όσο διασκεδαστικό κι αν είναι, το σώμα σου πάντα επηρεάζεται, ειδικά αν το παρακάνεις. Είτε πρόκειται για την ενυδάτωση του δέρματός σου, την ποιότητα του ύπνου σου ή την ψυχολογική σου διάθεση, το μέτρο είναι το κλειδί. Άλλωστε, κάποιες απολαύσεις μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αξία όταν τις κρατάς σε ισορροπία.
Ειδήσεις σήμερα
Τίρανα: Ποιος είναι ο διαδηλωτής που πέταξε γιαούρτι και αβγά στον Μπελέρη
Λειψυδρία: Λιτανείες σε ολόκληρη τη χώρα για να βρέξει [βίντεο]
Κατερίνα Γερονικολού: Μάς βάζει στο σπίτι που μένει με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη