“Η έλευση της πανδημίας έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στον πρόγραμμα του εμβολιασμού. Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε οδηγία προς όλες τις χώρες να κινητοποιηθούν. Από πέρυσι τρέχουμε να καλύψουμε τα κενά του πρώτου διαστήματος της πανδημίας, ωστόσο δεν έχουν αναπληρωθεί ακόμη 100%. Μετά την Ομικρον καταγράφηκε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά και πρακτικά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα εμβόλια μέχρι να αναρρώσουν. Αυτό έφερε μια επιπλέον καθυστέρηση”, σημειώνει στο eletherostypos.gr ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Νταλούκας.
Κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα ορατό και “αρκετά επικίνδυνο” καλεί όλους τους γονείς να έρθουν σε επικοινωνία με τους παιδιάτρους των παιδιών τους. “Να γίνουν τα επαναληπτικά εμβόλια που έχουν καθυστερήσει άμεσα. Πρέπει να κατανοήσουν οι γονείς ότι με την καθυστέρηση βάζουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία. Υπάρχει ο φόβος να δούμε νοσήματα που πριν την πανδημία δε βλέπαμε. Για παράδειγμα, ιλαρά, διφθερίτιδα, κοκκύτη”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει αρκετά την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και επανήλθε σε αυτό και στην τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη Τρίτη.
Ερωτηθείς εάν αλλάζει η αποτελεσματικότητα των εμβολίων εφόσον καθυστερήσουν και δε γίνουν στην “ώρα τους”, βάσει του εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, ο κ. Νταλούκας τονίζει ότι “δε χάνονται τα προηγούμενα εμβόλια” και όποια επαναληπτική δόση έχει μείνει πίσω μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς να “χάνει” στην επίδρασή της. “Είναι το ίδιο όπως εάν γινόταν τη στιγμή που έπρεπε το εμβόλιο. Αντιθέτως, το διάστημα που μένει ανεμβολίαστο το παιδί κινδυνεύει να κολλήσει κάτι”, σημειώνει ο κ. Νταλούκας.
Επαναφέρει δε το ζήτημα υποχρεωτικότητας των εμβολίων για το σχολείο. Τα εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα ναι μεν είναι υποχρεωτικό, ωστόσο ο μη εμβολιασμός δεν επισύρει “ποινές” για την προσέλευση των παιδιών στο σχολείο, θέμα που “πρέπει να δει η κυβέρνηση”, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
Το αισιόδοξο, πάντως, όπως επισημαίνει ο ίδιος είναι ότι “τα τελευταία χρόνια είναι σε ύφεση η τάση των αντιεμβολιαστών”.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο ρόλος του εμβολιασμού των ενηλίκων
Σημαντικός “κρίκος” στην … αλυσίδα προάσπισης της Δημόσιας Υγείας από νοσήματα που έχουν σχεδόν εξαλειφθεί είναι και ο εμβολιασμός των ενηλίκων. “Για παράδειγμα, έρχεται ένα νεογέννητο σε ένα σπίτι. Πρέπει οι μέλλουσες μητέρες να εμβολιαστούν κατά του κοκκύτη. Δε γίνεται, όμως, πάντα με αποτέλεσμα ένα μωρό να γεννιέται χωρίς αντισώματα κατά του κοκκύτη. Επιπλέον, το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται απ’ όλη την οικογένεια εφόσον βρισκόμαστε σε περίοδο γρίπης”, εξηγεί ο κ. Νταλούκας.
Υπενθυμίζει δε ότι το εμβόλιο της διφθερίτιδας – τετάνου πρέπει να πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια και στην ενήλικη ζωή. “Αυτό δεν το γνωρίζουν οι ενήλικες”, σημειώνει, και προσθέτει ότι ο ίδιος έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας να δοθεί η δυνατότητα στους παιδιάτρους να εμβολιάζουν τις ενήλικες οικογένειες των παιδιών που φροντίζουν. “Τους έχουμε απέναντι τους γονείς. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο πραγματικά να ανεβάσουμε τα εμβολιαστικά ποσοστά”.
Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρούνται νοσήματα στην .. αφάνεια. Υπενθυμίζεται η μεγάλης έκτασης επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη και τη χώρα μας ήταν το 2017 και το 2018 με 968 και 2291 δηλωθέντα κρούσματα αντίστοιχα.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια ακόμη και σε κράτη που εφαρμόζεται συστηματικός εμβολιασμός παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Συγκεκριμένα τα τελευταία περίπου 10 χρόνια παρατηρήθηκε μετατόπιση της ευαίσθητης ηλικίας από την παιδική στην ενήλικο ζωή, ενώ παραμένει επίνοση η προ του εμβολιασμού βρεφική ηλικία (0-6 μήνες ζωής). Πολλοί παράγοντες έχουν προταθεί ως υπεύθυνοι για την αυξανόμενη επίπτωση της νόσου ανάμεσα στους οποίους η φθίνουσα με το χρόνο ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο.
Ειδήσεις σήμερα
Ξυπνήσαμε στον Μεσαίωνα: Σάλος για τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Δωδώνης για αμβλώσεις και βιασμούς