Ενα υβριδικό σύστημα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η χαμηλή συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, που βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους. Μετά την προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών μέσω καρδιολόγων, πνευμονολόγων και άλλων ειδικοτήτων που διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις και θα διευκολύνει τους ασθενείς τους να τους έχουν προσωπικούς γιατρούς, η Αριστοτέλους προχωρά, όπως όλα δείχνουν, στην επόμενη φάση. Τη δυνατότητα κάλυψης των πολιτών και ιδιωτικά.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που χειρίζονται το θεσμό του προσωπικού γιατρού, βρίσκονται από προχθές σε συναντήσεις πρώτα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, μετά με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ προχώρησαν σε συζήτηση και με εκπροσώπους των παθολόγων. Στις συναντήσεις εκτέθηκαν οι όροι που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών ιατρών, λαμβάνοντας υπόψη και όσα ζητούν οι ίδιοι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το υπουργείο Υγείας είναι θετικό να δημιουργηθεί ένα μικτό σύστημα στο οποίο θα μπορεί να συμβληθεί με το κράτος ο ιδιώτης γιατρός με έναν μικρό αριθμό ασθενών (μίνιμουμ οι 857) και παράλληλα θα έχει το δικαίωμα να εγγράφει ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό, στους οποίους θα καθορίζει ο ίδιος το πλαίσιο των αμοιβών. Οι ασθενείς αυτοί θα είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό χωρίς να επιβαρυνθούν τα πέναλτι που προβλέπει η μη συμμετοχή τους στη νέα μεταρρύθμιση.
Μειωμένο ενδιαφέρον
Οι δύο πλευρές (ιδιώτες γιατροί και υπουργείο Υγείας) φαίνεται πως συμφωνούν ότι μια τέτοια πρακτική θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά των γιατρών, που έως σήμερα είναι αναιμική. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι γιατροί δέκα ειδικοτήτων που ξεκίνησαν στις 12/10 να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, δεν ξεπερνούν συνολικά τους 100. Και αυτό, καθώς οι γιατροί δεν βρίσκουν την αμοιβή τόσο ικανοποιητική όσο είναι οι απολαβές τους σήμερα από το ιδιωτικό έργο. Συνεπώς, επιλέγουν να παραμείνουν με την υπάρχουσα πελατεία τους ως ιδιώτες γιατροί χωρίς να δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού.
Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι δημιουργούνται προβλήματα στην πρόσβαση στον προσωπικό γιατρό λόγω μικρού ενδιαφέροντος από την πλευρά των γιατρών. Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα στο σύστημα βρίσκονται περίπου 3.500 γιατροί, με τους περισσότερους να είναι του Δημοσίου που μπαίνουν αυτόματα, ενώ έχουν εγγραφεί 4,6 εκατομμύρια πολίτες. Ο βασικός παράγοντας για τον οποίο οι γιατροί θεωρούν πως το μικτό σύστημα θα πετύχει είναι ότι ο κάθε πολίτης θέλει το γιατρό του. Οι ίδιοι οι γιατροί θα απασχολούνται με τις αμοιβές που ορίζει το κράτος το λιγότερο δυνατό, δηλαδή 15 ώρες την εβδομάδα. Από την πλευρά των πολιτών, βέβαια, μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις εάν δεν ενταχθούν στο μίνιμουμ των 857 πολιτών που θα μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν από το γιατρό τους. Η επιλογή από την πλευρά του πολίτη, πάντως, θα είναι ελεύθερη. Εάν επιθυμεί το γιατρό του και ο γιατρός του έχει μικτό σύστημα συμμετοχής στο θεσμό, επί της ουσίας επιλέγει να πληρώνει ιδιωτικά, όπως σήμερα. Εάν ο πολίτης θέλει δωρεάν προσωπικό γιατρό, μπορεί να επιλέξει από όσους συμμετέχουν με το «πλήρες» μοντέλο.
Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
- 4,6 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένοι
- 3.500 γιατροί συμμετέχουν στο σύστημα
- 2.500 είναι οι προσωπικοί γιατροί του Δημοσίου περίπου
- 10 νέες ειδικότητες εντάσσονται από 12/10
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
- Παθολόγοι
- Γενικοί γιατροί
- Αιματολόγοι
- Γαστρεντερολόγοι
- Ενδοκρινολόγοι – διαβητολόγοι
- Καρδιολόγοι
- Νευρολόγοι
- Νεφρολόγοι
- Ρευματολόγοι
- Παθολόγοι – ογκολόγοι
- Πνευμονολόγοι – φυματιολόγοι
- Ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – κακοκαιρία «EVA»: Φόβοι για πλημμύρες το Σαββατοκύριακο – Που και πότε θα «χτυπήσει»
Airbnb: Η Αθήνα πρωταγωνιστεί ξανά στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι στρατολογούν Αφγανούς κομάντος