Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με θέμα την υιοθέτηση του BCI, ενός εργαλείου εκτίμησης των συμπεριφορών των πολιτών σε διάφορες καταστάσεις, που δημιουργούνται από σύγχρονες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως, όπως είναι η πανδημία. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ώστε να λαμβάνονται τα σωστά μέτρα από τους πολίτες, με σκοπό την την προστασία της δημόσιας υγείας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και η υφυπουργός Υγείας υπεύθυνη για θέματα ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη, εκπροσώπησαν τη χώρα μας στο Συνέδριο του ΠΟΥ. Σε παρέμβασή της σχετικά με το νέο εργαλείο η κυρία Ράπτη ανέφερε: “Η χώρα μας έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει το προσχέδιο ψηφίσματος του BCI και το Περιφερειακό Πλαίσιο Δράσης του BCI, μέσω της ενεργούς συμμετοχής των εθνικών εκπροσώπων. Η έγκριση του ψηφίσματος και του πλαισίου του BCI, θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ταξιδιού συνεργασίας με τα κράτη μέλη και τον ΠΟΥ Ευρώπης, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες υγείας και ευημερίας των πληθυσμών μας”.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Μονάδα BCI ιδρύθηκε το 2020 για να ηγηθεί των προσπαθειών, να προωθήσει τα στοιχεία και να παρέχει τεχνική καθοδήγηση. Το έργο της καθοδηγείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, το οποίο προσδιορίζει το BCI ως βασική προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.
Η προετοιμασία για τυχόν επόμενες απειλές είναι ύψιστης σημασίας, ειδικά εφόσον εμπειρογνώμονες διαπιστώνουν παγκόσμια λάθη και παραλείψεις στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ομάδα ειδικών σε έκθεσή της στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet διατυπώνει συμπεράσματα για τους χειρισμούς της πανδημίας.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως οι εθνικές κυβερνήσεις ήταν πολύ αργές στην απόκρισή τους κατά το ξέσπασμα της πανδημίας και έδωσαν πολύ λίγη προσοχή στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας. Η απόκριση στον ιό παρεμποδίστηκε από τη χαμηλή εμπιστοσύνη του κοινού και μια … επιδημία παραπληροφόρησης.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια θάνατοι, που μπορούσαν να αποφευχθούν και αντιστροφή της προόδου προς μία βιώσιμη ανάπτυξη για πολλές χώρες. Το σύστημα που αναπτύχθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν άντεξε σε μια σύγχρονη πανδημία.
Οι εμπειρογμώμονες διατυπώνουν συστάσεις για την προετοιμασία και απάντηση στον κίνδυνο μελλοντικών πανδημιών, με αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των ανατροπών στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ειδήσεις σήμερα
Έβρος: «Γράψτε λάθος», λέει τώρα η ΜΚΟ για τη νησίδα – Αφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ