Σε αντίθεση, μάλιστα, με τα βότανα και κάποια αμφιλεγόμενα συμπληρώματα διατροφής, οι βιταμίνες φαίνεται ότι δεν πρέπει να λείπουν από το «οπλοστάσιο» των διαβητικών ασθενών. Ας δούμε ποιες είμαι οι πλέον σημαντικές:
Βιταμίνη Β12
Ατομα με διαβήτη με νευρική βλάβη στα χέρια και τα πόδια τους μπορεί να δουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται εάν έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη βελτίωση της υγείας των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση μετφορμίνης για τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και ισχυρές πηγές βιταμίνης μπορούν να βρεθούν σε ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα κρέατος και αβγά. Υπάρχουν, επίσης, μορφές βιταμίνης Β12 που μπορούν να ληφθούν από το στόμα σε μορφή χαπιού.
Βιταμίνη D
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και μια πρόσφατη μελέτη από τη Δανία έδειξε ότι τα άτομα με διαβήτη που έχουν έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη και πρόωρου θανάτου. Η λύση για την έλλειψη αυτής της βιταμίνης είναι φθηνή και εύκολη: Καθίστε στον ήλιο 15-20 λεπτά την ημέρα, κάτι που μπορεί να αντικαταστήσει τη βιταμίνη D, που βρίσκεται σε ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρόκους αβγών.
Βιταμίνη C
Η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σορβιτόλης στο αίμα, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή σε υψηλά επίπεδα και να συμβάλουν στην αμφιβληστροειδοπάθεια και τη βλάβη των νεφρών, συχνές επιπλοκές του διαβήτη. Η βιταμίνη C μπορεί, επίσης, να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα HbA1c.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η βιταμίνη C βρίσκεται σε λεμόνια, πορτοκάλια, ντομάτες, καρπούζι και φράουλες και διατίθεται, επιπλέον, σε μορφή συμπληρώματος. Είναι, επίσης, άφθονη σε λαχανικά, όπως κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και πιπεριές.
Χρώμιο
Μελέτες δείχνουν ότι το χρώμιο, που βρίσκεται στη μαγιά, βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ανοχή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το Chromium βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, μαλλιών και ματιών. Είναι αποτελεσματικό στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος και στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Το χρώμιο μπορεί να βρεθεί μόνο σε ίχνη σε τρόφιμα όπως κρέας, μπαχαρικά και δημητριακά, επομένως όσοι το χρειάζονται το βρίσκουν σε συμπληρώματα.
Κουρκουμίνη
Μια μετα-ανάλυση του 2013 δείχνει ότι η κουρκουμίνη (το δραστικό συστατικό του κουρκουμά) μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας επιπλοκών σε άτομα με διαβήτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η κουρκουμίνη μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη.
Ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη βοηθούν, επίσης, στη βελτίωση της διάθεσης, η οποία είναι σημαντική για τα άτομα με διαβήτη, καθώς η κατάθλιψη και το άγχος είναι συχνά, βοηθούν στην πέψη και ακόμη βελτιώνουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να βρεθεί σε μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα και μπορεί να προστεθεί σε τρόφιμα με τη φυσική του μορφή. Συνιστάται η κατανάλωση κουρκουμίνης με μαύρο πιπέρι, καθώς το τελευταίο ενισχύει την απορρόφηση κουρκουμίνης στο σώμα, μεγιστοποιώντας τα οφέλη του.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλετε να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας, για να προσδιορίσετε ποιες βιταμίνες πρέπει να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
Ειδήσεις σήμερα
4 αστέρια μας στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Τι λέει στον ΕΤ ο Θοδωρής Γκίκας
Ο σταρ της κάντρι μουσικής, Γκαρθ Μπρουκς κατηγορείται για βιασμό