Στόχος
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, με βασικό εργαλείο έναν αλγόριθμο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), ο οποίος εξειδικεύει την αξιολόγηση των κινδύνων και την περαιτέρω αντιμετώπιση των ασθενών. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια, παθήσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια υπ. Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που «δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην έγκαιρη ανίχνευση και στη στοχευμένη ιατρική παρέμβαση», με την υποστήριξη ενός εκτεταμένου δικτύου υγειονομικών υπηρεσιών.
Αφορά στη διενέργεια προσυμπτωματικού ελέγχου και ιατρικής επίσκεψης, καθώς και στην καταγραφή συγκεκριμένων παραμέτρων των δεδομένων στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) των δικαιούχων.
Ποιες εργαστηριακές εξετάσεις καλύπτονται:
Πρεμιέρα αύριο με 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Πού θα γίνουν οι πρώτες δωρεάν επεμβάσεις στην Αττική
- Ολική χοληστερόλη (TCHOL)
- Χοληστερόλη των χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL-C)
- Χοληστερόλη των υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL-C)
- Τριγλυκερίδια (Tgs)
- Νon-HDL-C
- Σάκχαρο αίματος – γλυκόζη (CL)
- Γενική αίματος
Αν υπάρξουν ευρήματα, ο καρδιολογικός έλεγχος για την παρουσία ή απουσία στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνει:
- Λήψη καρδιολογικού ιστορικού
- Καρδιολογική κλινική εξέταση
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτίμηση και ερμηνεία)
- Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
- Υπερηχοκαρδιολογική μελέτη πλήρης
- Προσδιορισμός λιποπρωτεΐνης α {LP (a)}
Η οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων θα είναι μηδενική και η διαδικασία υλοποίησης της δράσης περιλαμβάνει τρία στάδια:
- τη διενέργεια προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων,
- την επίσκεψη του δικαιούχου σε προσωπικό ιατρό ή ιατρό ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παθολογίας ή καρδιολογίας,
- τη διενέργεια καρδιολογικού ελέγχου παρουσίας ή απουσίας στεφανιαίας νόσου, ελέγχου ισχαιμίας και στεφανιογραφικού ελέγχου στα ιατρεία εκτίμησης ατόμων υψηλού κινδύνου των Πανεπιστημιακών Καρδιολογικών Κλινικών της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη).
Ενημέρωση πολιτών
Η ενημέρωση των πολιτών ως προς τους όρους και τη διαδικασία συμμετοχής θα γίνεται μέσω ειδικά διαμορφωμένης ξεχωριστής ιστοσελίδας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα φιλοξενίας της πλατφόρμας gov.gr, του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτόν από το υπουργείο Υγείας και μέσω του συστήματος άυλης συνταγογράφησης.
Μετά την εκτέλεση των παραπεμπτικών οι συμμετέχοντες φορείς θα ενημερώνουν υποχρεωτικά το ΣΗΣ με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ΣΗΣ θα ενημερώνει αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας τον ΑΗΦΥ του δικαιούχου.
Με την καταχώριση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων θα εκδίδεται αυτόματα μέσω του ΣΗΣ παραπεμπτικό ιατρικής εξέτασης με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών για την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου.
Εάν υπάρξουν ευρήματα, για τους δικαιούχους άντρες από 40 ετών και άνω και τις δικαιούχους γυναίκες από 50 ετών, με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (heart score, θα εκδίδεται αυτόματα, μέσω του ΣΗΣ παραπεμπτικό καρδιολογικού ελέγχου με χρονική διάρκεια ισχύος τριών μηνών.
Ειδήσεις σήμερα
F-16 Viper: Οι 30 «Οχιές» δίνουν νέο «μήνυμα υπεροχής» στο Αιγαίο
Διακοπή στη δίκη για τους θανάτους 32 ηλικιωμένων στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη»
Καιρός: Κακοκαιρία προ των πυλών – Πού θα χιονίσει από την Παρασκευή – Τι ισχύει για την Αττική
Νέες ταυτότητες στο id.gov.gr: Πώς θα κλείσετε ραντεβού – Πότε λήγει η διορία
Κίνηση: Πανικός στον Κηφισό λόγω τροχαίου – Καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων
Άσχημα τα νέα για την Μαρινέλλα: Σε βαριά κατάσταση και χωρίς καλή επικοινωνία με το περιβάλλον