Αυτό εκτιμά μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την οποία το εν λόγω ενοχλητικό βούισμα είναι πολύ διαδεδομένο (όσο η ημικρανία και οι πονοκέφαλοι περίπου), συνεπώς χρήζει περισσότερης προσοχής από τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών της περιόδου 1972-2021) στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», εκτιμούν ότι το 14,4% των ενηλίκων στη Γη βιώνουν κάποιας μορφής εμβοή, με το 2,3% να εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα, προκαλώντας τους άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία κ.α.
Η εμβοή δεν διαφέρει ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών (14%) και των γυναικών (13%), ενώ αυξάνει σταδιακά με την ηλικία, εμφανιζόμενη κατά προσέγγιση στο 10% των νεαρών ενηλίκων (18-44 ετών), στο 14% των μεσηλίκων (45-64 ετών) και στο 24% των ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών). Χρόνια εμβοή εκτιμάται ότι εμφανίζει περίπου το 10%, αλλά διάγνωση έχει γίνει μόνο στο 3,4%.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι εμβοή μπορεί να εμφανιστεί μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, καθώς και μετά από εμβολιασμό κατά της Covid-19 (κυρίως με το μονοδοσικό Johnson and Johnson).
Ειδήσεις σήμερα
Γυναικοκτονία στο Περιστέρι: Προφυλακιστέος ο 21χρονος Πακιστανός – «Μου ζήτησε να γίνω χριστιανός»
Ερντογάν: Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα προχωρήσει σε γεώτρηση 55 χλμ ανοικτά της Αττάλειας
«Βόμβα» στο Τένις: Αποσύρεται η Σερένα Γουίλιαμς
Love Island: Αυτό είναι το «καυτό» τρέιλερ του ριάλιτι του ΣΚΑΪ