Ο Οργανισμός δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ούτε για την ηλικία του παιδιού που πέθανε, ούτε για τη χώρα στην οποία καταγράφηκε ο θάνατος.
Διευκρίνισε πάντως πως υπάρχουν 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το πιο πιθανό αίτιο, σημειώνει στην ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό.
«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες», αναφέρει.
Στη χώρα μας υπάρχει αυξημένη εγρήγορση ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως πιθανό κρούσμα της μυστηριώδους ηπατίτιδας. Ο ΕΟΔΥ έχει στείλει ενημερωτικό σημείωμα στους παιδιάτρους να είναι σε ετοιμότητα, αν διαπιστώσουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα, τρανσαμινάσες, σε παιδιά κάτω των 16 ετών.
«Έχουμε δημιουργήσει δίκτυο με παιδιάτρους και τα νοσοκομεία παίδων, μελετάμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρούσμα στην Ελλάδα», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
«Περιγράφει συμπτώματα, κυρίως ο ίκτερος, η κιτρινίλα στο δέρμα και το λευκό του ματιού», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Νταλούκας, πρόεδρος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Οι αδενοϊοί είναι ιοί DNA και είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.
Δεν υπάρχει κάποια προληπτική αγωγή ή θεραπεία συμπτωμάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών περνούν την ίωση λόγω αδενοϊού ελαφρά.
Ειδήσεις σήμερα
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Καμπανάκι Μαγιορκίνη – «Σπάνια επιπλοκή της νόσου»
Πάσχα στο χωριό: «Βούλιαξε» η επαρχία – Σούβλισμα με μουσική και συνωστισμό έπειτα από δύο χρόνια