Επιστήμονες της Κλινικής Mayo έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 1.900 πνευματικά υγιή άτομα, άνδρες και γυναίκες, που είχαν λάβει μέρος στην μελέτη Mayo Clinic Study of Aging κατά μέσο όρο για τέσσερα χρόνια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη της μελέτης ήταν 77 ετών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πάνω από 450 συμμετέχοντες εκδήλωσαν ήπια γνωστική εξασθένηση, δηλαδή μια μικρή αλλά αξιοπρόσεκτη εξασθένηση της μνήμης και της σκέψης, που ίσως αποτελούν το πρώτο βήμα προς την εκδήλωση άνοιας ή Αλτσχάιμερ.
Τι έδειξε η έρευνα
Όπως έδειξε η μελέτη, οι άνθρωποι που εμπλέκονταν τακτικά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που έθεταν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο είχαν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων μνήμης και σκέψης.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος μειωνόταν κατά:
- 30% με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
- 28% με χειροτεχνίες
- 23% με κοινωνικές δραστηριότητες
- 22% παίζοντας διάφορα παιχνίδια
Τα άτομα που ακολουθούσαν τις παραπάνω δραστηριότητες τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα, είχαν μικρότερη έκπτωση της μνήμης και της σκέψης, συγκριτικά με άτομα που εμπλέκονταν σε τέτοιες δράσεις 2-3 φορές τον μήνα ή και σπανιότερα.
Λιγότερα τα οφέλη από την ανάγνωση
Αντίθετα, η ανάγνωση βιβλίων και εφημερίδων σε τακτικό επίπεδο δεν φάνηκε να αποφέρει τα ίδια οφέλη ως προς την μνήμη και τη σκέψη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση εκδήλωσης άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ λόγω ενός γονιδίου (APOE E4), απολάμβαναν κάποιας προστασίας από την πνευματική εξασθένηση αν παρέμεναν πνευματικά δραστήριοι.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ανάλογες δραστηριότητες συντελούν στην πνευματική διέγερση και λειτουργούν προστατευτικά για τον εγκέφαλο.