Με κυρίαρχο κριτήριο τη βελτίωση κάποιων βασικών δεικτών υγείας, ιδίως στις δύσκολες μέρες των lockdown, οι διατροφολόγοι επαναπροσδιορίζουν τις διατροφικές μας προτεραιότητες. Καθώς τον τελευταίο χρόνο ο «έγκλειστος» πλανήτης… βάρυνε και κύλησε στον καναπέ, οι δίαιτες που στοχεύουν πρωτίστως στην υγεία και κατά δεύτερον στην εμφάνιση, κερδίζουν πάλι έδαφος.
Ας δούμε, ακολούθως, ποια είναι η «χρυσή πεντάδα» στις δίαιτες που θα μας απασχολήσουν στην προσπάθεια να ανακτήσουμε και πάλι υγιές προφίλ, καθώς πασχίζουμε να προσαρμοστούμε στους δύσκολους όρους της πανδημίας.
Μεσογειακή διατροφή
Εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση για διαβητικούς, υπερτασικούς και πάσχοντες από καρδιαγγειακά, καθώς βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, την περιορισμένη παρουσία κόκκινου κρέατος (αλλά με άφθονο ψάρι, που προσφέρει καλά, υγιεινά λιπαρά) και – προφανώς – το ελαιόλαδο, που προστατεύει την υγεία της καρδιάς μας. Επιπλέον, αφήνει περιθώριο για μικρές… παρασπονδίες, όπως την κατανάλωση κρασιού, αρκεί να τηρείται το μέτρο. Μερικά από τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής είναι η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, τα καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και η απώλεια βάρους με σταθερό και όχι ανθυγιεινό τρόπο.
Δίαιτα DASH
Αυτή η δίαιτα, επίσης, βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις, επειδή με παρόμοιο τρόπο είναι φτιαγμένη για να ελαττώσει την υπέρταση και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς. Η DASH βασίζεται στη μεγάλη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης, όπως και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, ψαριών και πουλερικών, οσπρίων και ξηρών καρπών. Τα τρόφιμα με πολλά κορεσμένα λιπαρά και η περιττή ζάχαρη αποφεύγονται, όπως και το πολύ αλάτι, κάτι που την καθιστά ιδανική για διαβητικούς και υπερτασικούς.
Δίαιτα Keto
Αυτή η δίαιτα είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ των διαβητικών ασθενών, επειδή προσφέρει γρήγορα αποτελέσματα αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει. Είναι μία αρκετά στερητική δίαιτα, που περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, αλλά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λιπαρών. Ο σκοπός είναι να ξεκινήσει στον οργανισμό η διαδικασία της κέτωσης, όπου το καύσιμο για ενέργεια σταματά να είναι η ζάχαρη (υδατάνθρακες), αλλά τα λίπη που έχει αποθηκεύσει ο οργανισμός. Είναι, επίσης, δίαιτα που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους διαβητικούς να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για πολύ καιρό, ακριβώς επειδή είναι τόσο περιοριστική.
Δίαιτα Dukan
Δημιουργήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Πιέρ Ντουκάν, και έχει τέσσερις φάσεις για να χάσουμε κιλά: Είναι μια δίαιτα με πολλή πρωτεΐνη, λίγα λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες, άρα, εκ πρώτης απευθύνεται σε άτομα με υψηλές τιμές σακχάρου και αρτηριακής πίεσης. Επιτρέπονται 68 είδη πρωτεΐνης και 32 διαφορετικά λαχανικά, και όσο περνάνε οι φάσεις, προσθέτουμε περισσότερα φαγητά που μπορούμε να φάμε. Η δίαιτα Ντουκάν φαίνεται ότι λειτουργεί αρκετά στο να χάνουμε κιλά, αλλά δεν είναι μια δίαιτα που μπορεί να διατηρηθεί για καιρό, και αρκετοί ειδικοί την θεωρούν μπερδεμένη. Παρ’ όλα αυτά, τη βλέπουμε να κερδίζει έδαφος και να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια.
Η δίαιτα… Flexitarian
Η λέξη βγαίνει από το vegetarian, δηλαδή χορτοφάγος, και την λέξη flexible, δηλαδή ελαστικός. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ελαστική μορφή χορτοφαγίας. Τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη διατροφή είναι σε γενικές γραμμές χορτοφάγα, αποφεύγοντας την περιττή ζάχαρη και τα γλυκά, αλλά επιτρέποντας πού και πού κάποιο ζωικό προϊόν. Τα οφέλη της είναι ιδιαίτερα εμφανή σε διαβητικά άτομα. Σε γενικές γραμμές, η χορτοφαγική διατροφή θεωρείται από τις πιο υγιεινές και σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά από το λιγοστό κρέας, τα οφέλη μπορούν να είναι πολύ σημαντικά. Επιπλέον, τέτοια διατροφή έχει πάρα πολύ λίγα κορεσμένα λιπαρά, προστατεύοντας την καρδιά.