Ηδη έχει ενταχθεί το ΝΙΜΤΣ που διαθέτει 50 κλίνες τις ημέρες εφημερίας του Ευαγγελισμού. Μπορούν να διακομίζονται μόνο μέσω ΕΚΑΒ περιστατικά αντί να πάνε στον Ευαγγελισμό. Αντίστοιχες κινήσεις αποσυμφόρησης εξετάζονται και για το νοσοκομείο “Αττικόν”, με συνδρομή πιθανόν από ιδιωτικές κλινικές, ενώ ήδη έχουν δοθεί από τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ 50 κλίνες ΜΕΘ περισσότερες σε σχέση με όσες παραχωρούνται συνήθως.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, το νοσοκομείο “Αττικόν” και ο “Ευαγγελισμός” μετά από κάθε εφημερεία αναπτύσουν τα περισσότερα ράντζα σε σχέση με κάθε άλλο νοσοκομείο της χώρας. Τα ράντζα τους ξεπερνάνε τα 100. Το Αττικό, μάλιστα, χθες, μετά από εφημερία, ανέπτυξε 120 ράντζα.
“Ραντζα επίσης αναπτύσσει το Γεννηματάς Αττικής και άλλα νοσοκομεία της Αττικής. Επίσης τώρα το χειμώνα με την έξαρση της γρίπης και των άλλων ιώσεων αναπτύσσονται ράντζα σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, ο οποίος εξηγεί τις αιτίες:
Καταρχάς τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένα λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με όσα χρειάζονται. Στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανα 100.000 κατοίκους.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Eπίσης, το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν δέκα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεφόρτωναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, πρώην Λοιμωδών, συνεφειμέρευε με το νοσοκομείο “Αττικόν” και βοηθούσε. “Το κλείσανε το 2013 και το ξαναθυμήθηκαν για λίγο στη πανδημία. Το άνοιξαν για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Και το ξανακλείσανε”, σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.
Την ίδια ώρα, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης “φορτώνει” τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω σπό 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερεία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές. Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι ένας από τους λόγους είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα εκατοντάδες ασθενείς, ενώ οι εξειδικευμένες θεραπείες φέρνουν πολύ κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία. Κάποιες εξ αυτών των εξετάσεων απαιτούν εισαγωγή σε ημέρες μη εφημερίας, με αποτέλεσμα να μην περισσεύουν πολλά κρεβάτια στην εφημερία. Τέτοιο παράδειγμα είναι το νοσοκομείο “Αττικόν” το οποίο προχθές σε ημέρα μη εφημερίας έκανε εισαγωγή σε 16 παιδιά, προγραμματισμένα στην παιδιατρική κλινική για εξειδικευμένες εξετάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Bροχές, καταιγίδες και χιόνια από σήμερα – Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού
Ελληνοτουρκικά-Ανάλυση: «Φρένο» ΗΠΑ σε Τουρκία για τα F-16
Νταβός-Μητσοτάκης: Τα μηνύματα για κάλπες, οικονομία, Τουρκία