Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ενταχθεί η Παμμακάριστος καθώς και δύο ιδιωτικές κλινικές (κατά πάσα πιθανότητα μία στο κέντρο της Αθήνας και μία στη δυτική Αττική) προκειμένου να συνεφημερεύουν και να βοηθούν στις εφημερίες των νοσοκομείων “Αττικόν”, “Λαϊκό” και “Γ.Γεννηματάς”. Τα μεγάλα αυτά νοσηλευτικά ιδρύματα δέχονται έναν πολύ σημαντικό όγκο ασθενών στις εφημερίες, ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι ιώσεις είναι στο .. πικ τους. Για αυτό και το φαινόμενο των ράντζων είναι συνηθισμένο μετά από τις εφημερίες. Στην οδό Αριστοτέλους διαμόρφωσαν ένα σχέδιο ώστε μικρότερα νοσοκομεία αλλά και ιδιωτικές κλινικές να μπορούν να συνεφημερεύουν. Σημειώνεται ότι στα μικρότερα νοσοκομεία, δηλαδή το ΝΙΜΤΣ, την Παμμακάριστο και τις δύο ιδιωτικές κλινικές θα πηγαίνουν περιστατικά μέσω ΕΚΑΒ και όχι περιπατητικοί ασθενείς.
Παράλληλα, συγκροτήθηκε ομάδα για την παρακολούθηση των εφημεριών κεντρικά στο υπουργείο Υγείας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Επίσης, ενεργοποιείται το πληροφοριακό σύστημα “Φιλόλαος” για την καταγραφή των κλινών στα νοσοκομεία και την αντιμετώπιση των ράντζων. Το σύστημα υπήρχε, ωστόσο παράμενε ανενεργό. Θα δίνει τη δυνατότητα καταγραφής της έναρξης και της λήξης κάθε εφημερίας, τη διαθεσιμότητα των κλινών στη διάρκειά της, θα ενημερώνει για γεμάτες, κενές και επικουρικές (ράντζα) κλίνες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Στις αιτίες για τις οποίες παρουσιάζονται πολύ συχνά ράντζα είναι το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν ανεπτυγμένα λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με όσα χρειάζονται. Στη χώρα μας λειτουργούν 35.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία. Δηλαδή 3,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους. Στις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης λειτουργούν 5,3 κλίνες ανα 100.000 κατοίκους. Eπίσης, το 2013 λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων έκλεισαν δέκα νοσοκομεία, όπως έχει σημειώσει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα νοσοκομεία που έκλεισαν έπαιρναν εισαγωγές από τα μεγάλα νοσοκομεία των ράντζων. Για παράδειγμα, το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, πρώην Λοιμωδών, συνεφειμέρευε με το νοσοκομείο “Αττικόν” και βοηθούσε. Την ίδια ώρα, η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης “φορτώνει” τα νοσοκομεία με εκατοντάδες περιστατικά στα επείγοντα. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης τα επισκέπτονται πάνω σπό 1.000 ασθενείς στα επείγοντα σε κάθε εφημερία και γίνονται περί τις 200 εισαγωγές.
Καφετζού στα Μέγαρα: Πώς έφαγαν από ηλικιωμένο 850.000 ευρώ - «Βρέθηκα μπλεγμένος για ένα οικόπεδο»
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αυξήσεις στην τσέπη για 500.000 νέους συνταξιούχους μετά το 2016 [πίνακες]
Από την «κουκούλα» στις… χειροπέδες ο «Μάξιμος Σαράφης»