Έως κάποιο βαθμό είναι δικαιολογημένο να θεωρούμε ότι εάν κάποιος μυρίζει άσχημα σημαίνει ότι…δεν πλένεται συχνά. Ωστόσο, οι δυσάρεστες οσμές του σώματος ίσως κρύβουν πολλά περισσότερα από την κακή υγιεινή, καθώς μπορούν να υποκρύπτουν παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη. Κι αυτό διότι τα υψηλά επίπεδα κετόνης – που χαρακτηρίζουν το αυξημένο σάκχαρο -καθιστούν το αίμα όξινο.
Πώς μας προειδοποιούν οι οσμές που εκκρίνει το σώμα
Ο διαβήτης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα, εξαιτίας των βιοχημικών διεργασιών που προκαλεί και οι οποίες παράγουν πτητικά μόρια τα οποία απελευθερώνονται με την εκπνοή.
Είναι σημαντικό να δίνετε βάση στις μυρωδιές που εκκρίνει το σώμα σας καθώς μια πάθηση η οποία δεν έχει γίνει αντιληπτή μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία σας που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ακόμη και ακρωτηριασμού.
Η χαρακτηριστικη φρουτώδης – αλλά όχι πάντα ευχάριστη – οσμή στην αναπνοή
Οι γιατροί πιστεύουν ότι αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη. Συγκεκριμένα, μπορεί να είναι σημάδι κετοξέωσης, που σχετίζεται με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που γίνεται πιο όξινο.
Εάν το σάκχαρό σας είναι 240 mg/dL ή περισσότερο, χρησιμοποιήστε ένα διαγνωστικό τεστ κετόνης που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο για να ελέγξετε τα ούρα σας ή έναν μετρητή σακχάρου. Ο δε έλεγχος πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση κάθε 4 έως 6 ώρες.
Πώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί έντονη οσμή;
Όταν ένας άνθρωπος είναι διαβητικός η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται περισσότερο από το φυσιολογικά όρια. Συγκεκριμένα, όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου εκτινάσσονται με αποτέλεσμα να αρχίζει να διασπά λιπαρά για να παράγει ενέργεια. Ένα από τα κατάλοιπα της καύσης, είναι η κετόνη, η οποία προκαλεί αυτή την φρουτώδη ή γλυκιά οσμή.
Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.
Τα επικίνδυνα υψηλά επίπεδα κετονών στο σώμα εμφανίζονται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 που εξαρτώνται από ινσουλίνη. Η παρουσία τους αποτελεί σημάδι ότι έχετε ή σύντομα θα αναπτύξετε διαβητική κετοξέωση που είναι απειλητική για τη ζωή.
Πότε επιβάλλεται ο έλεγχος των επιπέδων κετονών
- Το σάκχαρο είναι υψηλότερο από 300mg/dl
- Νιώθετε ναυτία, έχετε τάση για έμετο ή νιώθετε πόνο στην κοιλιά
- Είστε άρρωστοι
- Νιώθετε μόνιμη κούραση
- Διψάτε ή πάσχετε από ξηροστομία
- Το δέρμα σας είναι κόκκινο
- Έχετε δυσκολία να αναπνεύσετε
- Η αναπνοή σας έχει φρουτώδη ή γλυκιά μυρωδιά
- Βρίσκεστε σε σύγχυση