Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 230, τα 133 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους <18 ετών και 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12μηνών. Τέλος 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Κοκκύτης: «Όντως υπάρχει πρόβλημα» – Ανησυχεί η Παγώνη
«Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 230», ανέφερε μιλώντας σήμερα (07.06.2024) στην πρωινή εκπομπή του MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν πριν τους δύο μήνες και μετά 7 ετών».
«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί το μωρό και τα περισσότερα μωρά αναγκάζονται και τα πάνε στα νοσοκομεία. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μωρά στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», συμπληρώνει η κα Παγώνη.
«Μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Κολλάει εύκολα, για αυτό τα παιδιά όταν τα πάνε στο παιδιατρικό τα απομονώνουν. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», καταλήγει.