Μάλιστα, στη γενικευμένη αυτή κατάσταση, η οποία επηρεάζει σχεδόν κάθε σπίτι και ελληνική οικογένεια, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και παρεισφρέουν επικίνδυνα βακτήρια και μικρόβια, όπως αυτό του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS). Ενδεχόμενο πυροδότησης νέου κύματος μπορεί να ενεργοποιηθεί επιπλέον και από την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ η έξαρση της γρίπης αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προγραμμάτισε έκτακτη ενημέρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΟΔΥ, Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, και της καθηγήτριας Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Αναστασίας Κοτανίδου.
Οι επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», αναμένεται να αναφερθούν στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών και στην πίεση που υπάρχει στο μέτωπο των νοσοκομείων. Αν και τις τελευταίες ημέρες άρχισε να καταγράφεται μείωση των νοσηλειών από Covid-19, ενώ έχει αρχίσει και αυξάνεται επικίνδυνα η διασπορά της εποχικής γρίπης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ τις προηγούμενες 5 με 6 ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 άγγιζαν τις 300, θυμίζοντας τις πρώτες εποχές της πανδημίας, από την αρχή αυτής της εβδομάδας έχουν πέσει μεσοσταθμικά στις 186 και η πορεία είναι περαιτέρω πτωτική.
Οι φετινές εισαγωγές σε ΜΕΘ καταγράφονται μειωμένες κατά το ήμισυ σε σύγκριση με πέρυσι, κι αυτό γιατί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού JN.1 φαίνεται να μην προκαλεί βαριές λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνευμονίες).
Βαριά συμπτώματα
Η εποχική γρίπη είναι αυτή που αρχίζει να απειλεί κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους, και μάλιστα -όπως λένε οι γιατροί- με βαρύτερα συμπτώματα από αυτά της Covid-19.
«Το πρόβλημα με τη γρίπη φαίνεται να είναι έντονο και διαρκώς αυξανόμενο σε όλη τη χώρα», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα:
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
«Ισχύει ότι η συμπτωματολογία της γρίπης είναι πολύ πιο έντονη από αυτή της Covid-19 (η οποία φέτος δεν έκανε υψηλούς πυρετούς), διαρκεί αρκετές ημέρες και ταλαιπωρεί και ολόκληρες οικογένειες. Εχουμε πολλές οικογένειες που νοσούν, δηλαδή παιδιά, γονείς και πολλές φορές και φροντιστές, που δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι παππούδες και γιαγιάδες», τονίζει η ίδια.
Τα περισσότερα περιστατικά είναι γρίπη τύπου Α, η οποία κάνει υψηλό πυρετό που δύσκολα πέφτει και κρατάει περισσότερο από 5 ημέρες. Επίσης, έχει έντονη καταρροή, φαρυγγαλγία (πονόλαιμο δηλαδή), ρίγος, αρθραλγίες και μυαλγίες.
Στον γιατρό
Τα συμπτώματα που πρέπει να θορυβήσουν τους ενήλικες με γρίπη και κυρίως τους γονείς είναι όταν ο πυρετός κρατά παραπάνω μέρες, συνοδεύεται από έντονο ρίγος, καταβολή δυνάμεων, ή αν συνυπάρχει έντονος βήχας, ο οποίος μπορεί να υποκρύπτει και μια έντονη λοίμωξη του αναπνευστικού.
«Μπορεί η γρίπη να οδηγήσει σε πνευμονίες, ωτίτιδες, ή λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού. Οπότε, σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό οι γονείς να μιλούν με τον παιδίατρο, ώστε να υπάρχει μια στενή παρακολούθηση, εξέταση και επανεξέταση», αναφέρει η παιδίατρος κ. Νταμάγκα.
Μέχρι σήμερα η συμπτωματολογία της γρίπης κρατούσε δύο με τρία 24ωρα, ενώ τώρα κρατά έως και πέντε 24ωρα. Στους κινδύνους περιλαμβάνονται και οι λοιμώξεις από την καρδιά, όπως μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες.
Στρεπτόκοκκος
Θορυβημένες είναι οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές από το πρόσφατο περιστατικό με το 4χρονο αγοράκι από τη Θάσο που κατέληξε στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από σηπτική καταπληξία, απόρροια του στρεπτόκοκκου iGAS, αλλά και με συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Είναι το δεύτερο παιδάκι που καταλήγει μέσα σε 20 ημέρες. Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, ένα ακόμη 8χρονο αγόρι είχε καταλήξει στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» από την κεραυνοβόλο μορφή του στρεπτόκοκκου iGAS.
Συνολικά, σύμφωνα με επίσημες πηγές του ΕΟΔΥ, 21 άνθρωποι έχουν καταλήξει μέσα στον τελευταίο χρόνο από το συγκεκριμένο παθογόνο.