Καύσωνας: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ζώα
Πρέπει να επιτρέπουμε στα ζώα την πρόσβαση σε σκιερά και δροσερά μέρη όπου θα έχουν την ευκαιρία να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες. Πάνω από όλα μπαίνουμε στη θέση τους με ενσυναίσθηση για τις δύσκολες συνθήκες της ζωής τους, και φυσικά εφόσον μπορούμε να συντηρήσουμε αλλά και να δώσουμε αγάπη και σπίτι σε ένα αδέσποτο ζωάκι τότε αναλαμβάνουμε την υιοθεσία του!
Καύσωνας: Πώς λειτουργεί το σώμα ενός σκύλου ή μιας γάτας
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε επίσης πως λειτουργεί το σώμα ενός σκύλου και μιας γάτας στις υψηλές θερμοκρασίες. Η συνήθης θερμοκρασία είναι συνήθως μεταξύ 37,2° C και 39,4° C.
Τα ζώα όμως δεν ιδρώνουν σαν τους ανθρώπους προκειμένου να πετύχουν θερμορύθμιση, αλλά προσπαθούν με το γνωστό σε όλους λαχάνιασμα να αποβάλλουν την υψηλή θερμότητα. Αν η θερμότητα δεν αποβάλλεται αποτελεσματικά, η θερμοκρασία του σώματος τότε αυξάνεται. Μια αύξηση 2 βαθμών, σε ένα σκυλί για παράδειγμα σε θερμοκρασία 39° C, είναι απειλητική για τη ζωή του, και όταν η θερμοκρασία του υπερβεί τους 42,5° C, τότε το αποτέλεσμα είναι συχνά θανατηφόρο, λόγω της θερμοπληξίας.
Ιδιαίτερη είναι και η φροντίδα που χρειάζονται και τα κατοικίδια ζώα το καλοκαίρι, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αντικρίσει δυστυχώς κάποιο σκύλο κλεισμένο στο αυτοκίνητο, ή υπήρξαν περιστατικά που έχει χαθεί ακόμη και η ζωή του.
Πέραν λοιπόν, του λαχανιάσματος ο σκύλος σας, σας ενημερώνει πως φλερτάρει με τη θερμοπληξία όταν δείχνει αδυναμία ή/και πρήζεται ή/και κοκκινίζουν τα ούλα του ή/και κάνει εμετό ή/και έχει διάρροια ή/και έχει ταχυκαρδία. Σε πιο ακραίες καταστάσεις, δεν μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, τρέμει και τελικά καταρρέει.
Όπως ενημερώνουν οι ειδικοί, η θερμοπληξία στους σκύλους μπορεί και να υποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως νεφρικής ανεπάρκειας, εντερικής αιμορραγίας και ανώμαλης πήξης του αίματος. Γι’ αυτό και συνιστάται άμεση κτηνιατρική περίθαλψη.
Τι προσέχουμε ιδιαιτέρως:
- Φροντίζουμε να έχει συνεχώς νερό, και μάλιστα δροσερό στο μπολάκι του, ειδικότερα τις ώρες που λείπουμε από το σπίτι.
- Η βόλτα του πρέπει να είναι πολύ πρωινές ή βραδινές ώρες οι οποίες είναι και οι πιο δροσερές. Αν περπατήσουμε αρκετά έχουμε πάντοτε νερό μαζί μας.
- Αποφεύγουμε την έκθεση του στον ήλιο για ώρα, ή αν βρίσκεται μαζί μας στην παραλία φροντίζουμε να έχει ένα σκιερό μέρος και δροσερό νερό. Αν του αρέσει επίσης να κολυμπάει, είναι ιδανικό για μία επιπλέον δόση δροσιάς.
- Για κανένα λόγο δεν αφήνουμε το ζώο μόνο του στο αυτοκίνητο αυτούς τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμη και αν νομίζουμε ότι η μικρή χαραμάδα αέρα που έχουμε ανοιχτή στο παράθυρο είναι αρκετή, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο. Αν είναι απόλυτη ανάγκη να λείψουμε για λίγο, τότε το αυτοκίνητο παραμένει ανοιχτό με το air condition, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας.
Ειδήσεις σήμερα
Παραλίγο τραγωδία στην Κρήτη – Κλείδωσαν μωρό σε αυτοκίνητο και πήγαν βόλτα
Ίσμα Τουλάτου: Tα συλλυπητήρια για τον θάνατο της δημοσιογράφου – Κατάφερε να σωθεί το βρέφος