«Ενδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου», αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» για κατά περίπτωση εμβολιασμό.
Εξετάζεται από τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.
Ειδικό εμβόλιο έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων ως σήμερα δεν υπάρχει, ωστόσο το εμβόλιο έναντι της ευλογιάς αναμένεται να παρέχει προστασία. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες, εξασθενημένους, μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα τεσσάρων εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών, όπως και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα ο κίνδυνος από την ευλογιά των πιθήκων για τον γενικό πληθυσμό της χώρα μας είναι πολύ μικρός.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Εξηγεί, μάλιστα, ότι ο ιός είναι συγγενικός με τον ιό της ευλογιάς, νόσου που έχει εκριζωθεί από τον πλανήτη από το 1980, μετά από ένα επιτυχημένο παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού. «Στη χώρα μας ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) σταμάτησε τη δεκαετία του 1970. Ατομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν κατά πάσα πιθανότητα εμβολιαστεί και αναμένεται να έχουν κάποιο βαθμό προστασίας έναντι της ευλογιάς των πιθήκων, παρά το γεγονός ότι τα υπάρχοντα δεδομένα δεν επιτρέπουν ακριβείς εκτιμήσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά σε σχέση με τη μετάδοση του ιού.
Αγρια ζώα
Ειδικότερα, μεταδίδεται από άγρια ζώα (κυρίως τρωκτικά) που βρίσκονται σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής. Σπανίως η μετάδοση της νόσου γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά, καθώς και μέσω αναπνευστικών σωματιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή σε μικρή απόσταση. Η μεταδοτικότητα της νόσου είναι μικρή. Η ανάρρωση από τη νόσο είναι συνήθως πλήρης μέσα σε λίγες εβδομάδες, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν την τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την αποφυγή της στενής επαφής με ύποπτα κρούσματα. Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.
Ευλογιά των πιθήκων: «Δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος»
Με αφορμή τον τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, ο γνωστός καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζει ότι δεν πρόκειται για μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο, κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί, ώστε να μη στιγματίζονται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. «Να μην ξεχνάμε πως ο ιός που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων είναι πολύ λιγότερο μεταδοτικός από τον κορονοϊό. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι επί του παρόντος να μη στιγματίζουμε τους ασθενείς. Δυστυχώς, ήταν ατυχής η αναφορά από δημόσια στόματα πως οι ασθενείς με ευλογιά στην πλειονότητά τους ήταν άνδρες που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες. Ατυχής, γιατί τα παιδάκια παλιότερα τα έστελναν οι μητέρες τους να κολλήσουν ανεμοβλογιά από τα γειτονόπουλα. Ατυχής, γιατί θα μπορούσε να συμβεί και μεταξύ γυναικών που συνευρίσκονται ερωτικά με άνδρες ή με γυναίκες. Οι νεότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά οι παλιότεροι σίγουρα ξέρουν πόσο στιγματίστηκαν οι γκέι άντρες με το AIDS. Εχουν περάσει σχεδόν 4 δεκαετίες από τότε, όμως. Δεν μπορούμε να στιγματίζουμε ούτε την ερωτική συνεύρεση ούτε τη συνεύρεση μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Γιατί η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος», σημειώνει σε ανάρτησή του.
Ειδήσεις σήμερα
Μακελειό στο Τέξας: Αυτός είναι ο 18χρονος που σκότωσε 19 παιδιά και 3 δασκάλους σε δημοτικό σχολείο