Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο eleftherostypos.gr η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Αννα Παρδάλη, εξάρσεις γαστρεντερίτιδας εμφανίζονται όλο το χρόνο, ωστόσο παραδοσιακά προς το τέλος του χειμώνα και με την είσοδο της άνοιξης είναι πιο συνηθισμένη. Αυτή την περίοδο η γαστρεντρίτιδα βρίσκεται σε έξαρση και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Βρετανία. “Δε φαίνεται να μας απασχολεί ιδιαίτερα με βαριά νόσηση”, σημειώνει η κυρία Παρδάλη.
Οι γαστρεντερίτιδες μπορεί να είναι είτε ιογενείς είτε μικροβιακές. Στην πρώτη περίπτωση συνήθεις “ένοχοι” είναι κοινοί ιοί, κυρίως αδενοϊοί, και μεταδίδονται όπως και η μεγάλη πλειονότητα των λοιμώξεων: Με σταγονίδια, από χέρια που έρχονται σε επαφή με στόμα, μύτη, με εκκρίσεις, καθώς και από τα κόπρανα. Μικροβιακές γαστρεντερίτιδες προέρχονται από τις τροφές και από μικρόβια όπως η σαλμονέλα και το κωλοβακτηρίδιο, είναι συνηθισμένες σε ταξιδιώτες και εμφανίζονται περισσότερο την περίοδο του καλοκαιριού.
Αυτό το διάστημα κυριαρχούν οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Οπως εξηγεί η παιδίατρος, δεν εμφανίζονται σε πιο βίαιη μορφή σε σχέση με ό,τι συνηθίζεται, όπως έγινε τους προηγούμενους μήνες με τις άλλες λοιμώξεις, για παράδειγμα τον RSV, και εξηγήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ανοσιακό κενό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, μια γαστρεντερίτιδα μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει στο νοσοκομείο ένα παιδί λόγω αφυδάτωσης. Οι πολλοί έμετοι και η αδυναμία του οργανισμού να κρατήσει υγρά οδηγούν πολύ συχνά στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και στο νοσοκομείο για χορήγηση ορού.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Οι γνωστοί κανόνες υγιεινής που ακολουθούνται σε όλες τις περιπτώσεις ιώσεων, έχουν εφαρμογή και στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας. Τι περιλαμβάνουν; Πολύ καλό πλύσιμο χεριών, καλός αερισμός σχολικών τάξεων και χώρων, αποφυγή του συγχρωτισμού στο βαθμό που γίνεται, πολύ καλό πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας. Επίσης, να μη χρησιμοποιούνται τα ίδια σκεύη από τα παιδιά στην τάξη ή μέσα στην οικογένεια εφόσον ένα μέλος νοσεί. Οι επιφάνειες, όπως τα θρανία, πρέπει να καθαρίζονται. Επίσης, όσοι χειρίζονται τρόφιμα, σε εστιατόρια για παράδειγμα, πρέπει να ακολουθούν πολύ σχολαστικό πλύσιμο χεριών για να μη μεταδίδονται μικρόβια.
Μια πολύ σημαντική συμβουλή που δίνει η κυρία Παρδάλη προς τους γονείς είναι η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και τις δραστηριότητες τουλάχιστον δύο 24ωρα μετά το πέρας των συμπτωμάτων. Παράλληλα, ένα πολύ συχνό λάθος είναι η εντατική χορήγηση υγρών ενώ τα παιδιά νοσούν, που έχει το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς αποβάλλονται με τη μορφή του έμετου. “Η χορήγηση νερού πρέπει να γίνεται πολύ αργά και σταδιακά. Λίγο λίγο να αφομοιώνεται από τον οργανισμό. Και ακολούθως η ίδια διαδικασία και με τις τροφές”, σημειώνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το διάστημα εκτός από την γαστρεντερίτιδα, συχνά τα παιδιά οδηγεί στο ιατρείο του παιδιάτρου και ο στρεπτόκοκκος. Θεωρείται περισσότερο νόσος της άνοιξης και εφέτος απασχόλησε αρκετά και άλλες χώρες και τη δική μας. Υπενθυμίζεται ότι η διεισδυτική μορφή του στρεπτόκοκκου Α στοίχισε τη ζωή σε ένα μικρό κορίτσι 6,5 ετών.
Με δεδομένη την πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας. Επίσης, έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκάλυψη Ε.Τ.-Κιβωτός του Κόσμου: Μαύρη τρύπα 2 εκατ. ευρώ
Έρευνα Ε.Τ.: Νέοι στο κυνήγι φθηνού ενοικίου [πίνακες με διαθεσιμότητες και παραδείγματα]
Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού