Στις 14 Νοεμβρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, υπό συνθήκες, όμως, που μας κάνουν να είμαστε πιο ανήσυχοι παρά ποτέ. Το δεύτερο πανδημικό κύμα του κορωνοϊού σαρώνει ανθρώπινες ζωές και συστήματα υγείας, με την διαβητική κοινότητα να μετρά φοβερές απώλειες. Τα πιο σοβαρά πλήγματα είναι, φυσικά, οι θάνατοι των ασθενών μας αλλά και το οικονομικό κόστος των επιπλοκών του διαβήτη, που «γονατίζει» τους προϋπολογισμούς για την Υγεία.
Ο κορωνοϊός «τίναξε» στον αέρα τη ρύθμιση των διαβητικών ασθενών
Σχετικά με την πανδημία της εποχής, τη λοίμωξη COVID-19, στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη δείχνουν ότι:
- μέχρι και 50% των νοσηλευόμενων για COVID-19 πάσχουν και από διαβήτη, ενώ
- οι διαβητικοί ασθενείς με COVID-19 έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θνητότητας συγκριτικά με τους μη διαβητικούς με COVID-19.
Τα καλά νέα είναι ότι οι νοσηλευόμενοι για COVID-19 διαβητικοί ασθενείς που παρουσιάζουν καλή γλυκαιμική ρύθμιση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, έχουν εξαιρετικά μειωμένο κίνδυνο θνητότητας- περίπου κατά 80% – σε σχέση με τους αρρύθμιστους, κατά την νοσηλεία για COVID-19, διαβητικούς ασθενείς.
Οι χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας
«Οι χρόνιες επιπλοκές του Σακχαρώδους Διαβήτη αποτελούν πραγματικά τη μεγάλη μάστιγα της νόσου, καθώς ο διαβήτης:
- διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων,
- είναι η 1η αιτία αιμοκάθαρσης,
- η 1η αιτία αμφιβληστροειδοπάθειας που οδηγεί σε τύφλωση, καθώς και
- η 1η αιτία μη τραυματικού ακρωτηριασμού των κάτω άκρων.
Όλα αυτά οδηγούν σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης:
- κατά 10 έτη (όταν ηλικία διάγνωσης της νόσου είναι τα 40 έτη) και
- κατά 8 έτη (όταν ηλικία διάγνωσης είναι τα 60 έτη).
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το 2019 καταγράφτηκαν 4,2 εκατομμύρια θάνατοι λόγω του διαβήτη παγκοσμίως.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Πώς μπορεί να αποτραπεί η «καταιγίδα» των επιπλοκών
Η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες, όπως και με την ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου (συνοδών καταστάσεων όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), με δεδομένο ότι οι διαβητικοί – πολύ συχνά έως και 40% εξ αυτών- έχουν και τις τρεις αυτές συνοδές καταστάσεις.
Η αξία της εντατικής ρύθμισης του σακχάρου, όπως έδειξαν οι μελέτες
Αξίζει να δούμε τι έδειξαν διάφορες μελέτες για την αξία της εντατικής ρύθμισης του σακχάρου:
- Πρόσφατη μετανάλυση 8 προοπτικών τυχαιοποιημένων μελετών έδειξε σημαντική μείωση κατά 15% του κινδύνου των μείζονων καρδιαγγειακών επιπλοκών με την εντατική γλυκαιμική ρύθμιση.
- Το όφελος από την εντατική γλυκαιμική ρύθμιση είναι ακόμη μεγαλύτερο στα πρώτα 10 χρόνια από τη διάγνωση της νόσου (μείωση 27% του κινδύνου επιπλοκών). Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος είναι «προσεκτικός» με τη ρύθμιση του σακχάρου του για τουλάχιστον δέκα χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, θα έχει εξαιρετικά μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του.
- Επίσης, το όφελος από την εντατική γλυκαιμική ρύθμιση είναι ακόμη μεγαλύτερο και στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη που δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (μείωση 40% του κινδύνου καρδιαγγειακών επιπλοκών).
Ο κίνδυνος επιπλοκών αρχίζει από τη φάση του «προδιαβήτη»
Αυξημένος κίνδυνος μείζονων καρδιαγγειακών επιπλοκών υπάρχει και στη φάση του προδιαβήτη (κατάσταση που προηγείται του διαβήτη), όπως φάνηκε από σειρά μελετών:
- Μετανάλυση 129 μελετών έδειξε κατά 20% αυξημένο κινδύνου μείζονων καρδιαγγειακών επιπλοκών στα άτομα με προδιαβήτη
- Μάλιστα, επί συνύπαρξης και καρδιαγγειακής νόσου ο κίνδυνος μείζονων καρδιαγγειακών επιπλοκών αυξανόταν κατά 40%.
Πόσο κοστίζει, σε χρήματα, ο Σακχαρώδης Διαβήτης
Όσον αφορά στο κόστος επιβάρυνσης των Εθνικών Συστημάτων Υγείας από δαπάνες για νοσηλεία και θεραπεία, στοιχεία από την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη αναφέρουν ότι:
- για τις ηλικίες 20-79 χρόνια, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν από 232 δισ. δολάρια το 2007, στα 760 δισ. δολάρια το 2019. Δηλαδή, υπερτριπλασιάστηκαν μέσα σε 12 χρόνια.
- Εκτιμάται παγκόσμια ότι το 10% του προϋπολογισμού για την υγεία αναλώνεται στην αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών και των επιπλοκών τους.
Η αναγωγή των δεδομένων αυτών για τη χώρα μας δείχνει ότι στην Ελλάδα:
- ο καλά ρυθμισμένος ασθενής με Σακχαρώδη Διαβήτη, χωρίς επιπλοκές και συνοσηρότητες, στοιχίζει περίπου 1.000 Ευρώ ενώ έτος,
- ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον, ενώ
- ο αρρύθμιστος ασθενής με ΣΔ, επιπλοκές και συνοσηρότητες στοιχίζει πάνω από 7.500 Ευρώ/έτος, σύμφωνα με τη μελέτη Hercules».
Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εξειδικευόμενων ιατρών στα Κέντρα Διαβήτη
Η διαχείριση των διαβητικών ασθενών με χρόνιες επιπλοκές, η πρόληψη και αντιμετώπιση τους γίνεται κυρίως στα διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία της χώρας μας, που αυτή την στιγμή είναι σε οριακή κατάσταση λειτουργίας. Κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις για την έναρξη εξειδίκευσης των νέων εξειδικευομένων ιατρών στα Κέντρα Διαβήτη.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο