Παρά το μικρό της μέγεθος (1-1,5 cm μήκος, 3-5 mm πλάτος και 2-3 mm βάθος) η ραγάδα πρωκτού είναι εξαιρετικά επώδυνη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κένωση του εντέρου. Η διάρκεια του πόνου μπορεί να είναι μεγάλη, με συνέπεια την εξάντληση του ασθενή, ο οποίος, αναλογιζόμενος την επερχόμενη δυσάρεστη εμπειρία, συχνά –εντελώς εσφαλμένα- καθυστερεί την αφόδευση για 2-3 μέρες, με αποτέλεσμα την παράταση της δυσκοιλιότητας.
Οι οδυνηρές συνέπειες
Παράλληλα με τον πόνο, η αποδόμηση των τροφών και η συσσώρευση κοπράνων στο παχύ έντερο οδηγεί στη δημιουργία τοξικών ουσιών που μπορεί να επιφέρουν ναυτία, ζάλη, αδυναμία και αλλεργίες στον πάσχοντα. Αν δεν αντιμετωπιστεί η ραγάδα μπορεί να οδηγήσει σε:
- Πρωκτικό απόστημα
- Πρωκτικό συρίγγιο
- Έντονο κνησμό
- Αιμορραγία
- Έκκριση πύου
- Εμφάνιση οιδήματος
Για τη διάγνωση, πέραν της κλινικής εκτίμησης, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια πρωκτοσκόπησης ή κολονοσκόπησης, για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης υπερτροφικών θηλωμάτων ή πολυπόδων, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.
Συντηρητική αντιμετώπιση και…botox
Η οξεία ραγάδα δακτυλίου συχνά θεραπεύεται με σωστά μέτρα υγιεινής (όχι χαρτί, όχι σαπούνι) και με επουλωτικές αλοιφές. Το πλύσιμο της περιοχής πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό (ποτέ κρύο ή παγωμένο νερό και σίγουρα όχι παγάκια). Εάν η ραγάδα δεν θεραπευτεί εντός 6 μηνών ή υποτροπιάσει, τότε η φαρμακευτική θεραπεία (υπακτικά και τoπικές αλoιφές) δεν θα βοηθήσουν. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι ενέσεις με botox στην πάσχουσα περιοχή μπορεί να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση, τουλάχιστον μέχρι το χειρουργείο.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Χειρουργική θεραπεία
Η διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, η oπoία είvαι σύvτoμη και απoτελεσματική. Η ικανοποιητική σφιγκτηροτομή (με τομή που δεν υπερβαίνει τα 5 mm), μπορεί να επιβεβαιωθεί μετεγχειρητικά με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.
Εναλλακτικά- αν και περιορισμένα πλέον- εφαρμόζεται η παλαιότερη επεμβατική μέθοδος Peter Lord (διάνοιξη ή διαστολή ή ρύθμιση σφιγκτήρων πρωκτού) με καλά αποτελέσματα. Υπάρχει όμως η πιθανότητα μετεγχειρητικής ακράτειας κοπράνων γιατί μπορεί να προκληθεί σημαντικός τραυματισμός των σφιγκτήρων.
Laser, μόνο του ή σε συνδυασμό με νυστέρι
Όσον αφορά στην επέμβαση με laser, υπάρχουν σαφείς αναφορές ότι μπορεί να δώσει άριστα αποτελέσματα και μάλιστα σε λιγότερο από 30 λεπτά, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα διεθνώς, καθώς υπάρχουν διιστάμενες απόψεις. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, παράλληλα με την χρήση laser για την αντιμετώπιση της ραγάδας, πρέπει να διενεργείται και χειρουργική μερική πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, προκειμένου να αντιμετωπίζεται ο χρόνιος σπασμός, να επιταχύνεται η διαδικασία επούλωσης, αλλά και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υποτροπής.