Οι λοιμώξεις που οφείλονται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά αποτελούν μια πολύ σοβαρή υγειονομική απειλή που εάν δεν αντιμετωπιστεί θα ευθύνεται για 10 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο σε όλο τον κόσμο έως το 2050. Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ευρέως γνωστό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η μακροχρόνια νοσηλεία σε νοσοκομείο συνοδεύεται από την αγωνία, μεταξύ άλλων, και μιας πιθανής ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Οι λοιμώξεις εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής εκτιμάται ότι στοιχίζουν τη ζωή σε περίπου 1.600 άτομα το χρόνο στη χώρα μας.
Χρειάζεται προσοχή
«Τα αντιβιοτικά είναι ένα πολύτιμο όπλο στην ιατρική και για αυτό πρέπει να το χειριζόμαστε με προσοχή», τόνισε ο κ. Στάθης Σκληρός, γενικός ιατρός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΕΕΕΠ) σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Η λανθασμένη και αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη αντίσταση των μικροβίων σε αυτά, γεγονός που αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να μετατρέψει μια απλή λοίμωξη σε κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μικροβιακή αντοχή στα βακτήρια προκάλεσε περίπου 1,27 εκατομμύρια θανάτους το 2019.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Κάθε χρόνο, 33.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Το βάρος των λοιμώξεων από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στον ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι συγκρίσιμο με αυτό της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV/AIDS μαζί. Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Μάλιστα, εάν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, το 2050 οι λοιμώξεις λόγω ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτήρια θα ευθύνονται για 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Λανθασμένη εντύπωση
«Επειδή τα αντιβιοτικά καταπολεμούν μόνο τα βακτήρια και όχι τους ιούς, είναι συνήθως αναποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος. Ωστόσο, μερικές φορές ένα κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριακή λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση, τα αντιβιοτικά θα είχαν όφελος εάν ήταν σε θέση να αποτρέψουν αυτού του είδους τη μόλυνση. Επειδή όμως τα κρυολογήματα σχεδόν πάντα υποχωρούν από μόνα τους χωρίς σοβαρά προβλήματα και τα αντιβιοτικά συχνά προκαλούν παρενέργειες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αντιβιοτικών πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά», δήλωσε ο κ. Σκληρός.
Από την πλευρά του ο φαρμακοποιός, Θεόδωρος Σακόπουλος, επικαλέστηκε μια περυσινή ελληνική μελέτη σύμφωνα με την οποία 10%-20% των συμμετεχόντων χρησιμοποίησε αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ το 30% είχε αντιβιοτικά στο σπίτι. «Η αλόγιστη χρήση τους βλάπτει τον οργανισμό μας, μάλιστα αυτό που διαπιστώθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αντιβιοτικών, ήταν η περαιτέρω εξέλιξη της μικροβιακής αντοχής συχνά με μοιραία κατάληξη για τους ασθενείς», πρόσθεσε.
Εκτός από τη λάθος εντύπωση που έχει το ευρύ κοινό ότι τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά απέναντι στους ιούς, οι ειδικοί ανέδειξαν ιδιαίτερα το ζήτημα της λανθασμένης χρήσης τους. Οπως είπαν, σπανίως οι ασθενείς συμμορφώνονται στη θεραπεία με αντιβιοτικά όταν οι γιατροί τη συστήνουν και τη διακόπτουν όταν περάσουν τα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μικροβιακή αντοχή.