Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, επιχειρεί να βρει λύσεις σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και τους εμπλεκομένους στο χώρο του φαρμάκου, όπως είναι τα φαρμακεία. Ηδη έχει δημιουργηθεί μία λίστα με φάρμακα για τα οποία έχουν απαγορευτεί μέχρι νεωτέρας οι παράλληλες εξαγωγές και είναι… προ των πυλών ο εμπλουτισμός της, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν παρεμβάσεις για να παραμείνουν σε κυκλοφορία φθηνά φάρμακα.
Από τον Σεπτέμβριο είναι σε ισχύ απόφαση, σύμφωνα με την οποία 79 φάρμακα έχουν απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Η τελευταία λίστα που έχει αποσταλεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τον ΕΟΦ, ώστε να μπουν και αυτά σε μια μακροχρόνια απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών, περιλαμβάνει επιπλέον 125 φάρμακα. Ετσι, θεωρείται ότι 204 σκευάσματα βρίσκονται σε έλλειψη εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Το νούμερο αυτό μεγαλώνει, εάν συνυπολογιστούν και άλλοι λόγοι ελλείψεων.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Επέκταση
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, εάν χρειαστεί, θα επεκταθεί τόσο σε προϊόντα όσο και σε χρονική διάρκεια. Μέσα στην εβδομάδα, η διοίκηση του ΕΟΦ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του χώρου του φαρμάκου, ώστε να επικαιροποιηθεί και διευρυνθεί η λίστα με τα φάρμακα που απαγορεύεται να εξαχθούν.
Επίσης, όπου χρειάζεται, η χώρα μας εισάγει φάρμακα μέσω ΙΦΕΤ. Μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι κατά τον υπουργό Υγείας η μειωμένη παραγωγή σκευασμάτων κυρίως χαμηλού κόστους, πρόβλημα παγκόσμιο, που έχει ενταθεί λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης. Η απουσία πρώτων υλών σε μεγάλο βαθμό και η απροθυμία παραγωγικής διαδικασίας, ειδικά σε φάρμακα που έχουν χαμηλό κόστος, δημιουργούν ελλείψεις. «Θα δοθεί δυνατότητα στα σκευάσματα που πραγματικά κινδυνεύουν με απόσυρση, λόγω ακριβώς του ότι το κόστος παραγωγής τους φτάνει σε σημείο να είναι χαμηλότερο από την κυκλοφορία του φαρμάκου και να είναι ασύμφορο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε αυτά τα φτηνά φάρμακα να παραμείνουν σε κυκλοφορία».