Η πρώτη είναι μια τηλεοπτική πλατφόρμα με οπτικοακουστικό υλικό και τηλεοπτικά προγράμματα στα πρότυπα των Netflix και Ertflix και η δεύτερη είναι μια ατομική ψηφιακή εφαρμογή που θα διασυνδέεται με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) του πολίτη και η οποία θα εξατομικεύει τις συμβουλές Υγείας και θα τις προσαρμόζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη.
Το Healthflix είναι μία τηλεόραση για την υγεία. Θα εκπέμπει δωρεάν προγράμματα για τον πολίτη και τον επαγγελματία Υγείας μέσω της οικιακής συσκευής, δηλαδή μέσω της απλής τηλεόρασης του σπιτιού μας. Θα μεταδίδει οπτικοακουστικό υλικό με εκπαιδευτικό περιεχόμενο αναφορικά με θέματα υγείας, αλλά και χρηστικά βίντεο που θα δείχνουν στον πολίτη πώς να χρησιμοποιεί υπηρεσίες Υγείας, όπως π.χ. την άυλη συνταγογράφηση.
Επίσης, με Videos On Demand και Live περιεχόμενο θα εκπαιδεύει τον πολίτη σε θέματα πρόληψης αλλά και στη χρήση διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων (self tests, αντλίες ινσουλίνης κ.ά.). H πλατφόρμα Healthflix έχει στόχο να συμβάλει στην καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας του ψηφιακού αναλφαβητισμού αλλά και στη μείωση του φαινομένου της παραπληροφόρησης, τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας βιώσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα που αναπτύχθηκαν παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας.
Η μορφή της τηλεοπτικής πλατφόρμας επελέγη για τον εύκολο τρόπο χρήσης της αλλά και για την εύκολη πρόσβασή της από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Δεν προϋποθέτει ψηφιακές δεξιότητες και έτσι είναι πιο προσιτή στον πολίτη σε σύγκριση με τα άλλα ψηφιακά μέσα.
Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης συνεντεύξεων Τύπου με θέματα υγείας, ιατρικών εκδηλώσεων και άλλων επιστημονικών διοργανώσεων για την υγεία μέσω live streaming.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, η νέα πλατφόρμα αναμένεται να βγει στον αέρα εντός του 2024 και πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ ήδη αρκετές επιστημονικές και ιατρικές εταιρίες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την παροχή οπτικοακουστικού υλικού.
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή
Η ψηφιακή εφαρμογή «Σύμβουλος Υγείας», ή αλλιώς Myhealthdata app, θα είναι διασυνδεδεμένη με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) του πολίτη.
Πρόκειται για μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά (app), η οποία έχει στόχο να παρέχει εξατομικευμένες πληροφορίες στον πολίτη/ασθενή αντλώντας δεδομένα από τον ατομικό του φάκελο υγείας.
Ο «Σύμβουλος Υγείας» θα ενημερώνει τον χρήστη της εφαρμογής για τις προληπτικές και διαγνωστικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει με βάση την ηλικία του και θα του υπενθυμίζει τον κατάλληλο χρόνο για το ετήσιο τσεκ απ.
Επίσης, θα διαμορφώνει το ατομικό του προφίλ υγείας, το οποίο με βάση τους παράγοντες κινδύνου αναφορικά με την ηλικία και τα ατομικά του χαρακτηριστικά θα του παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές.
Συμβουλές θα παρέχει, επίσης, για θέματα πρόληψης, για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής του χρήστη, ενώ θα περιλαμβάνει και ειδική ενότητα για τους εμβολιασμούς και τις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Ο «Σύμβουλος Υγείας» θα περιέχει, επίσης, βιβλιοθήκες ενημέρωσης για την αντιμετώπιση και πρόληψη παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοολισμός, ψυχική υγεία κ.ά.). Πρόκειται για ένα έργο ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο σχεδιασμού του διαγωνισμού.
«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΑΤΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ξεκίνησε η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας
Το «ηλεκτρονικό μάτι» με το οποίο το κράτος και το υπουργείο Υγείας ελέγχει από χθες Δευτέρα 22.01.24 όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης φαρμάκων έχει ήδη ενεργοποιηθεί.
Πρόκειται για το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠαΔιΦ), μια ηλεκτρονική πλατφόρμα δηλαδή στην οποία φαρμακοβιομηχανία, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία θα δηλώνουν τα αποθέματα, τη διακίνηση, αλλά και τις ελλείψεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πραγματικό χρόνο (real time) σε όλη την επικράτεια.
Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρίνισε:
«Ο ΕΟΦ θα συνεχίσει να αξιολογεί το επίπεδο σοβαρότητας της έλλειψης ανάλογα με τον όγκο των αποθεμάτων σε συνδυασμό με τον κίνδυνο ύπαρξης θεραπευτικού κενού. Στην περίπτωση που δεν μπορούν να καλυφθούν οι ασθενείς, τότε η έλλειψη θα θεωρείται σοβαρή και θα λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε.
Η εξέλιξη του συστήματος περιλαμβάνει την ανάπτυξη αλγορίθμων με επιδημιολογικά δεδομένα, στοιχεία αγοράς, δεδομένα καταναλώσεων κ.λπ., με σκοπό τη δημιουργία ενός καινοτόμου προβλεπτικού μοντέλου φαρμακευτικών ελλείψεων.
Τέλος, η πλατφόρμα θα υποστηρίξει στο μέλλον και μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile app), μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να βρίσκουν κρίσιμα φαρμακευτικά σκευάσματα που λείπουν από την αγορά.
Ειδήσεις σήμερα
ΑΣΕΠ: Αυτοί είναι οι πέντε διαγωνισμοί για 2.206 προσλήψεις – Που θα γίνουν, ποια τα προσόντα
Χατζηδάκης: Έρχονται νομοσχέδια για δημόσιες επενδύσεις, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και Υπερταμείο
Φοροδιαφυγή: «Σαρώνει» η εφαρμογή appodixi – 159.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ
Σύνταξη Φεβρουαρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές – Ποιοι και πότε πάνε ταμείο