Σε συνδυασμό με αντικαρκινικά φάρμακα, το από του στόματος χορηγούμενο αντικαταθλιπτικό ansofaxine hydrochloride φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε κυτταροκαλλιέργειες και ποντίκια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλώντας μια μορφή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Ερευνητές διαπίστωσαν πως το αντικαταθλιπτικό σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία εξαλείφει όγκους
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εν λόγω αντικαταθλιπτικό ενίσχυσε ορισμένα κύτταρα που ονομάζονται CD8+T, τα οποία είναι οι πιο ισχυροί φορείς της αντικαρκινικής ανοσολογικής απόκρισης. Επιπλέον, τα ποντίκια της μελέτης εμφάνισαν αυξημένο ποσοστό κυττάρων φυσικών-φονέων και μακροφάγων στον σπλήνα και στον όγκο τους, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξη του καρκίνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αντικαταθλιπτικό σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία εξάλειψε τους όγκους στο 20% του δείγματος, παράγοντας μακροχρόνια ανοσία.
Στις ΗΠΑ αντικαταθλιπτικό βρίσκεται υπό εξέταση από το FDA
Το συγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Science Alert έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, το από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από τους αξιωματούχους του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Αυτό που διαφοροποιεί το φάρμακο από τα άλλα αντικαταθλιπτικά είναι η τριμερής προσέγγισή του για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το φάρμακο όχι μόνο αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, αλλά επιβραδύνει την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ένα παρόμοιο αντικαταθλιπτικό, η φλουοξετίνη, επίσης αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης και όπως έδειξαν μελέτες σε ποντίκια, μπορεί να συνδυαστεί με αντικαρκινικά φάρμακα για να ελέγξει μερικώς την ανάπτυξη του όγκου, προκαλώντας το θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, πρόκειται για ένα φάρμακο που δρα αργά και μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχολογικού στρες αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, πιθανότατα μέσω της καταστολής των ανοσολογικών αποκρίσεων, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί το αν τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του κινδύνου. Ελάχιστες μελέτες έχουν διερευνήσει το ζήτημα σε ανθρώπους και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων.
Το 2022, το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σερτραλίνη (ένας άλλος αναστολέας επαναπρόσληψης σερατονίνης) έδειξε αντικαρκινικές δυνατότητες έναντι διαφόρων σειρών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του παχέος εντέρου, του μαστού, των ηπατοκυττάρων, της λευχαιμίας, του εγκεφάλου, του δέρματος, του στόματος, των ωοθηκών και του προστάτη. Επιπλέον, το 2021, ένας παλαιότερος τύπος αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται αναστολέας της μονοαμινοξειδάσης βρέθηκε επίσης να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση ενός ποντικιού στον καρκίνο.
Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει τον καρκινικό ιστό, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαίνεται να παράγει περισσότερα μόρια που είναι τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα
Αυτή η ερευνητική γραμμή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά οι αρχικές μελέτες υποδηλώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τα αντικαρκινικά φάρμακα επηρεάζοντας τα μεταβολικά μονοπάτια των καρκινικών κυττάρων, αν και άλλες μελέτες υποδηλώνουν προκαταρκτικά ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρκίνο.
Ειδήσεις σήμερα
Η στιγμή που καλεσμένοι σε γαμήλιο πάρτι βρέθηκαν στo κενό ενώ χόρευαν [Βίντεο]