Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο ιός A(H3N8) ανιχνεύεται συνήθως παγκοσμίως σε ζώα. Η μεγαλύτερη ομάδα γρίπης A(H3N8) περιλαμβάνει από τους πιο συχνά εντοπιζόμενους υποτύπους στα πτηνά, προκαλώντας ελάχιστα έως καθόλου σημάδια ασθένειας είτε σε οικόσιτα πουλερικά είτε σε άγρια πτηνά. Η μετάδοση μεταξύ ειδών έχει αναφερθεί για διάφορα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων σκύλων και αλόγων στα οποία ο ιός είναι ενδημικός.
Η 56χρονη από την Κίνα είναι η τρίτη αναφερόμενη μόλυνση στον άνθρωπο με A(H3N8). Δύο προηγούμενα κρούσματα αναφέρθηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2022, επίσης στην Κίνα. Το ένα από τα προηγούμενα περιστατικά εμφάνισε σοβαρή νόσηση, ενώ το άλλο είχε μια ήπια ασθένεια. Και οι δύο περιπτώσεις πιθανότατα απέκτησαν μόλυνση από άμεση ή έμμεση έκθεση σε μολυσμένα πουλερικά.
Σύμφωνα με αναφορές από υγειονομικούς υπαλλήλους, η προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα για το τρίτο περιστατικό ανθρώπινης μόλυνσης με Η3Ν8 υποδηλώνει ότι η έκθεση σε αγορά ζωντανών πουλερικών μπορεί να ήταν η αιτία της μόλυνσης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποια είναι η ακριβής πηγή της μόλυνσης και πώς σχετίζεται αυτός ο ιός με άλλους ιούς της γρίπης των πτηνών A(H3N8) που κυκλοφορούν στα ζώα. Για την καλύτερη κατανόηση του τρέχοντος κινδύνου για τη δημόσια υγεία, απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες από έρευνες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Εξελισσόμενη η φύση των ιών της γρίπης των πτηνών – Επιφυλακή συστήνει ο ΠΟΥ
Η μετάδοση των ιών της γρίπης των πτηνών από τα πτηνά στον άνθρωπο είναι συνήθως σποραδική και συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο: οι περισσότερες ανθρώπινες μολύνσεις με ιούς της γρίπης των πτηνών που έχουν αναφερθεί προηγουμένως οφείλονταν σε έκθεση σε μολυσμένα πουλερικά ή σε μολυσμένα περιβάλλοντα. Δεδομένου ότι οι ιοί της γρίπης των πτηνών συνεχίζουν να ανιχνεύονται σε πληθυσμούς πουλερικών, αναμένονται περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στον άνθρωπο στο μέλλον.
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
Οι διαθέσιμες επιδημιολογικές και ιολογικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η γρίπη των πτηνών A(H3N8) δεν έχει την ικανότητα διαρκούς μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η πιθανότητα εξάπλωσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι χαμηλή. Ωστόσο, λόγω της συνεχώς εξελισσόμενης φύσης των ιών της γρίπης, ο ΠΟΥ συνεχίζει να τονίζει τη σημασία της παγκόσμιας επιτήρησης για τον εντοπισμό ιολογικών, επιδημιολογικών και κλινικών αλλαγών που σχετίζονται με κυκλοφορούντες ιούς γρίπης που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου (ή των ζώων).
Υπενθυμίζεται ότι αρχές του χρόνου είχε “θορυβήσει” ο θάνατος από γρίπη των πτηνών 11χρονου κοριτσιού στην Καμπότζη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κορίτισι είχε προσβληθεί από άλλο στέλεχος σε σχέση με την 56χρονη στην Κίνα. Ο γενετικός έλεγχος αποκάλυψε ότι η 11χρονη είχε κολλήσει το στέλεχος 2.3.2.1c του H5N1, το οποίο είναι ενδημικό σε άγρια πτηνά και πουλερικά στην Καμπότζη. Αυτό διαφέρει από τον τύπο 2.3.4.4b του Η5Ν1 που έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει πολλά πουλιά και θηλαστικά. Τονίζεται ότι μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει παρατηρηθεί.
Ειδήσεις σήμερα
Έξοδος Πάσχα: Όπου φύγει-φύγει οι Αθηναίοι από το «κλεινόν άστυ» – Γεμάτα τα καράβια για τα νησιά
Γλυκά Νερά: Η πρώτη φωτογραφία της μικρής Λυδίας 2 χρόνια μετά την δολοφονία της μητέρας της
Μπόρις Κλέιμαν: Η σοκαριστική μαρτυρία της μαθήτριας που κατήγγειλε τον ποδοσφαιριστή του Βόλου