Οι επιπλοκές από το συγκεκριμένο στέλεχος περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, τα κρούσματα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για το εάν βρίσκονται εντός του αναμενόμενου εύρους σοβαρών εκβάσεων από τη νόσηση. Ορισμένα περιστατικά είναι γνωστό στις υγειονομικές αρχές ότι έχουν επιδημιολογική σύνδεση και όλα τα κρούσματα προέρχονται από την ίδια περιοχή της Σουηδίας.
Μέχρι στιγμής, η αλληλουχία κλινικών δειγμάτων από σοβαρές περιπτώσεις έχει εντοπίσει στελέχη B/Victoria που ανήκουν σε υποομάδα V1A.3a.2, που είναι ο κυρίαρχος ιός γρίπης τύπου Β που κυκλοφορεί τώρα σε όλη την Ευρώπη και το βόρειο ημισφαίριο την περίοδο 2022-2023.
Σύμφωνα με την έκθεση του ECDC η εφετινή (2022-2023) περίοδος γρίπης ξεκίνησε νωρίς στην Ευρώπη με ευρεία κυκλοφορία και επίπεδα έντασης συγκρίσιμα με τις περιόδους πριν την πανδημία Covid-19. Συγκεκριμένα στη Σουηδία, ο τύπος γρίπης A(H3N2) και ο A(H1N1)pdm09 συνκυκλοφόρησαν μεταξύ των εβδομάδων επιτήρησης 45/2022 και 07/2023. Η ανίχνευση της γρίπης έχει μειωθεί σταδιακά από την εβδομάδα 52, αν και με το ποσοστό των ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης τύπου Β μεταξύ όλων των θετικών δειγμάτων έχουν αυξηθεί από την 7η εβδομάδα του 2023. Αυτό αντικατοπτρίζει την τάση που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση – Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που τα κρούσματα του ιού της γρίπης τύπου Β που αναφέρθηκαν στη Σουηδία έχουν εντοπιστεί στην ίδια περιοχή, μόνο δύο επιβεβαιωμένα και ένα ύποπτο είναι γνωστό ότι έχουν μια επιδημιολογική σχέση. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ιοί της γρίπης Β που κυκλοφορούν στη Σουηδία διαφέρουν από εκείνους που κυκλοφορούν αλλού στην ΕΕ/ΕΟΧ ή παγκοσμίως. Δεν είναι γνωστό εάν τα κρούσματα είχαν εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης ή είχαν Covid-19 πριν από την
έναρξη της λοίμωξης από τη γρίπη. Ωστόσο, καμία από τις περιπτώσεις δεν έχει συλλοίμωξη Covid-19 και γρίπης Β. “Μειωμένη κυκλοφορία και έκθεση του πληθυσμού στους ιούς της γρίπης κατά τις προηγούμενες περιόδους μπορεί να είχε αντίκτυπο στην ανοσία στους ιούς της γρίπης που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση για σήματα αυξημένης σοβαρότητας σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες”, σημειώνουν οι ειδικοί του ECDC στην έκθεσή τους.
Υπερτερεί εδώ και 2 εβδομάδες η γρίπη Β και στην Ελλάδα
Υπερτέρηση του τύπου Β της γρίπης καταγράφεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και στη χώρα μας. Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης στην Ελλάδα (αρχές Οκτωβρίου) έχουν καταγραφεί 305 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 279 (92%) ήταν στελέχη
τύπου Α και 26 (9%) στελέχη τύπου Β. Από τα 276 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 20 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Παρά το γεγονός ότι όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα η γρίπη τύπου Α κυριαρχούσε, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η εικόνα έχει αλλάξει και υπερτερεί η γρίπη τύπου Β. Πιο αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα για την οποία υπάρχουν στοιχεία (6-12 Μαρτίου), στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 96 κλινικά δείγματα, 18 από νοσοκομεία και 78 από το Δίκτυο Παρατηρητών Νοσηρότητας στην ΠΦΥ. Τα 8 (8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα το ένα (12,5%) ήταν τύπου Α και τα επτά (87,5%) ήταν τύπου Β. Σε κάθε περίπτωση, η θετικότητα της γρίπης έχει μειωθεί στην κοινότητα.