Η ανασκόπηση όλων των μελετών τα χρόνια της πανδημίας μας δείχνει ότι οι ασθενείς με ΧΝΝ έχουν κατά κανόνα χειρότερη έκβαση σε σχέση με αυτούς χωρίς ΧΝΝ, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί καταρχήν στην εξασθενημένη ενεργοποίηση του ανοσιακού συστήματος .
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ισχυρά δεδομένα στην διεθνή βιβλιογραφία που μας δείχνουν ότι η παρουσία ΧΝΝ σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από Covid-19 αυξάνουν την σοβαρότητα της κλινικής εικόνας άρα και την ανάγκη νοσηλείας αλλά και τη θνησιμότητα. Επισημαίνεται μάλιστα ότι η παραπάνω συσχέτιση γίνεται πιο έντονη όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της ΧΝΝ.
Σημαντικό ρόλο στις παραπάνω παρατηρήσεις έχει η συννοσηρότητα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ΧΝΝ. Ο επιπολασμός διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών συμβαμάτων είναι αυξημένος στην ομάδα αυτή των ασθενών και ο συνδυασμός παραγόντων όπως η αναιμία, η υπολευκωματιναιμία, η καθυστερημένη παραπομπή στον ειδικό, συμβάλλουν στην πιο συχνή νοσοκομειακή φροντίδα που πολλές φορές απαιτείται.
Παρά την ταχύτατη πρόοδο που έχει συντελεστεί στα χρόνια της πανδημίας σχετικά με τη «συμπεριφορά» του Covid-19 σε ευπαθείς ομάδες ασθενών η σημασία της νεφρικής νόσου ως υποκείμενο νόσημα στους ασθενείς που πάσχουν από τον ιό δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη. Aυτός ίσως είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ασθενείς με ΧΝΝ που προσβάλλονται από Covid-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε ο θεράπων ιατρός να παρέμβει έγκαιρα για να προλάβει επιδείνωση της έκβασης του ασθενούς. Δεδομένα ασθενών με ΧΝΝ που εμβολιάστηκαν έναντι του ιού δείχνουν ικανοποιητική ανοσιακή απάντηση αν και μικρότερη από τους κατά τα άλλα υγιείς μάρτυρες.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Συνοψίζοντας, τα κλινικά και βιβλιογραφικά δεδομένα συγκλίνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 περιορίζει την πιθανότητα εκδήλωσης συμπτωματολογίας από τον ιό και ταυτόχρονα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ελάττωσης της μεταδοτικότητας του. Οι διαφορετικές πολιτικές των κρατών έναντι του ιού, τα διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμένου πληθυσμού ανά την υφήλιο είναι πιθανόν να επηρεάσουν την πορεία της πανδημίας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. Συνεχίζει να παραμένει απαραίτητο στοιχείο της συμπεριφοράς όλων η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η υπευθυνότητα στις συναναστροφές.
Στο πλαίσιο αυτό, και με μήνυμα «Τελείωσε. Πράγματι; Πολλοί πιστεύουν ότι η COVID-19 ανήκει στο παρελθόν. Εσένα όμως, που ανήκεις στις ευπαθείς ομάδες, συνεχίζει να σε απασχολεί. Προστατέψου. Συμβουλέψου τον γιατρό σου», η εταιρία AstraZeneca υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Την εκστρατεία έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία.
Η καμπάνια επικοινωνείται μέσω της ιστοσελίδας covidProstatepsou.gr, της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες για την COVID-19 και να κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους προκειμένου να προστατευθούν από πιθανή νόσηση.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφόρησε με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής