Έκτοτε, έχουν σωθεί εκατομμύρια ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι βελτιώσεις στο πεδίο των ισνουλινών είναι διαρκείς και σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για εβδομαδιαία ινσουλίνη. Μία εξέλιξη, που αν στεφθεί με επιτυχία, θα σημάνει μία νέα εποχή για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν ινσουλίνη.
Εκατό χρόνια μετά, η ινσουλίνη εξελίσσεται
Η ινσουλίνη αποτελεί τη μοναδική και απαραίτητη για τη ζωή, θεραπεία για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Επίσης, κάποιοι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν ανάγκη την έναρξη ινσουλινοθεραπείας για να πετύχουν την βέλτιστη γλυκαιμική ρύθμιση. Όπως παρατηρεί η Ειδική Παθολόγος και συνεργάτιδα του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου Πειραιά κα. Εμμανουέλα Χουρδάκη, «…η επιστήμη προχωράει ασταμάτητα και δίνει συνέχεια νέες προοπτικές στη θεραπεία των ασθενών, με κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Έτσι λοιπόν και στη θεραπεία με ινσουλίνη, η έρευνα συνεχίζεται…
…Αρχικά, η ινσουλίνη που χρησιμοποιούσαμε ήταν ζωικής προέλευσης (βόειος και χοίρειος). Από το 1980 και μετά είχαμε και ανθρώπινη ινσουλίνη. Τέλος, το 1990 κυκλοφόρησαν τα ανάλογα ανθρώπινης ινσουλίνης».
Πώς φτάσαμε στην ινσουλίνη 24ωρης δράσης
«…Όσον αφορά τη διάρκεια δράσης των ινσουλινών, αρχικά είχαμε ινσουλίνες μέσης και ταχείας διάρκειας δράσης, ενώ στη δεκαετία του 1970 εμφανίστηκαν τα πρώτα μείγματα ενδιάμεσης και ταχείας δράσης ινσουλίνης.
Η βασική, 24ωρης δράσης ινσουλίνη, ως ανάλογο της ανθρώπινης κυκλοφόρησε το 2000 και σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής στην ινσουλινοθεραπεία», επισημαίνει η κα. Χουρδάκη.
Καθ’ οδόν για την εβδομαδιαία ινσουλίνη
Τον τελευταίο χρόνο, ερευνάται η χορήγηση εβδομαδιαίας ινσουλίνης σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν αποτελέσματα σχετικών μελετών φάσης II. Μια νέα ινσουλίνη με την ονομασία ICODEC, χορηγήθηκε μία φορά την εβδομάδα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονταν και σε θεραπεία με δισκία από το στόμα, ως βασική ινσουλίνη, έναντι της καθημερινής βασικής ινσουλίνης (Glargine U100). Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν ενθαρρυντικά, καθώς η νέα αυτή ινσουλίνη απέδειξε τόσο την ασφάλειά της, όσον αφορά παρενέργειες και συμβάντα υπογλυκαιμίας, όσο και την αποτελεσματικότητά της, στη μείωση της HbA1c (γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) και στη βελτίωση του TIR (time in range) -χρόνου εντός στόχου- που χρησιμοποιείται στα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης.
Μία ένεση, μία φορά την εβδομάδα
Το νέο ανάλογο ινσουλίνης ICODEC, που ακόμη είναι σε ερευνητικό στάδιο, συνδέεται με την αλβουμίνη για να δημιουργήσει ένα απόθεμα με χρόνο ημιζωής περίπου 196 ωρών. Η ένεση χορηγείται μία φορά την εβδομάδα και έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου σε βασική ινσουλίνη για μια ολόκληρη εβδομάδα με σταθερή απελευθέρωση ινσουλίνης. Λόγω της συμπυκνωμένης σύνθεσής του, ο όγκος της ένεσης είναι ισοδύναμος με αυτόν της καθημερινής Glargine U100.
«…Σκεφτείτε πόσο μεγάλη ανακούφιση είναι για έναν ασθενή, που τώρα χρειάζεται 7 ενέσεις την εβδομάδα ή 365 ενέσεις το χρόνο, να χρειάζεται μόνο 1 ένεση την εβδομάδα ή 52 ενέσεις το χρόνο», σημειώνει η κα. Χουρδάκη. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι για τον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 η ανάγκη έναρξης της ινσουλινοθεραπείας αποτελεί πολλές φορές μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία που συσχετίζεται και με τον αριθμό των ενέσεων…»
Λιγότερος πόνος, μεγαλύτερη ευκολία στη θεραπεία
«…Με τη νέα ινσουλίνη το πέρασμα για αυτούς τους ασθενείς στη νέα θεραπεία θα είναι λιγότερο επώδυνο. Τέλος, θα μειωθεί και το βάρος που φέρουν οι φροντιστές ασθενών που χρειάζονται βοήθεια για να κάνουν την ένεσή τους, καθώς το σχήμα θεραπείας απλοποιείται σημαντικά», παρατηρεί ο καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Newcastle Time Heise. «Οι εβδομαδιαίες ινσουλίνες θα είναι πιθανόν η επόμενη προσθήκη στην φαρέτρα όπλων της ινσουλίνης».
Ο Heise εκτιμά, μάλιστα, ότι τα εβδομαδιαία ανάλογα ινσουλίνης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με ανάλογα υποδοχέων GLP-1 στο διαβήτη τύπου 2.
Δοκιμές της εβδομαδιαίας ινσουλίνης και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου1
Βασιζόμενοι, λοιπόν, οι ερευνητές στα νέα αυτά δεδομένα συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές με τη νέα αυτή ινσουλίνη, εξετάζοντας περαιτέρω την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια χορήγησής της ακόμη και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Συνοψίζοντας, η εβδομαδιαία ινσουλίνη αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2, που θα απλοποιήσει τη ζωή των ασθενών. Πρέπει όμως να περιμένουμε τα αποτελέσματα των νέων κλινικών δοκιμών, καθώς ακόμη το νέο αυτό ανάλογο ινσουλίνης βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο.