Τα τελευταία 30 χρόνια ο διαβήτης στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί ενώ εκτιμάται ότι το 8% – 9% του πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Επίσης, υπάρχει και ένα ποσοστό 3% – 4 % που δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Τα στοιχεία της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας είναι αποκαρδιωτικά:
- Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει πλέον όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.
- Ο διαβήτης έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, πράγμα που σχετίζεται με τη διατροφή και την καθιστική ζωή.
- Οι διαβητικοί παρουσιάζουν ίδιο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου με αυτόν των μη διαβητικών που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια. Ο διαβήτης δηλαδή γηράσκει πρόωρα την καρδιά
Η ταυτότητα του διαβήτη
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος κατά την οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράξει αρκετή ινσουλίνη ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη, αφού ρόλος της είναι η μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη ή η μη αποτελεσματική λειτουργία της ινσουλίνης προκαλεί την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), τα οποία οδηγούν σε διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό.
Τρόποι Διάγνωσης
Η διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων των επιπέδων γλυκόζης, είτε σε τυχαία εξέταση είτε επί της εμφάνισης συμπτωμάτων.
Συμπτώματα Σακχαρώδους Διαβήτη
Τα Συμπτώματα είναι παρόμοια και στους δύο βασικούς τύπους Σακχαρώδους Διαβήτη (τύπου 1 και τύπου 2) και περιλαμβάνουν:
Αποχαιρετήστε τη χρονιά… στα κιλά σας
- Πολυδιψία
- Ξηροστομία
- Πολυουρία
- Μειωμένη αντοχή
- Έντονη κόπωση
- Πολυφαγία
- Απότομη απώλεια βάρους
- Θολή όραση
Οι εργαστηριακές εξετάσεις που απαιτούνται για την διάγνωση είναι:
- Μέτρηση γλυκόζης πλάσματος νηστείας
- Μέτρηση μεταγευματικής γλυκόζης
- Μέτρηση καμπύλης σακχάρου
- Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)
Κάθε εξέταση από τις παραπάνω έχει διαφορετική τιμή παθολογικής υπεργλυκαιμίας και θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με δεύτερη εξέταση.
Έλεγχος επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Οι τιμές του σακχάρου στο αίμα είναι καίριας σημασίας για όλους τους ανθρώπους και ιδιαίτερα για εκείνους που πάσχουν από διαβήτη. Γι’ αυτό είναι σώφρον όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές σακχάρου στο αίμα, ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και να φροντίζουμε ώστε να παίρνουμε τακτικές μετρήσεις (τα άτομα με διαβήτη μπορεί να το κάνουν και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το κάνουν με τακτικές εξετάσεις αίματος).
Ο βασικός σκοπός της μέτρησης της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος είναι για να μας βοηθήσει στην πρόληψη της υπογλυκαιμίας και της υπεργλυκαιμίας. Αν τα επίπεδα είναι σταθερά χαμηλά ή υψηλά, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανή θεραπεία με το γιατρό σας.
Ας δούμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου για τα άτομα που είναι 20 χρόνων και πάνω:
- Σάκχαρο νηστείας:Κάτω από 100 mg/dL
- Πριν από το γεύμα:Μεταξύ 70 mg/dL και 130 mg/dL
- Μετά το γεύμα (1-2 ώρες):Κάτω από 180 mg/dL
- Πριν από σωματική άσκηση: Αν παίρνετε ινσουλίνη, τότε πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/dL
- Όταν πέφτετε για ύπνο: Μεταξύ 100 mg/dL και 140 mg/dL
Κατά κανόνα μετράμε την φυσιολογική τιμή όταν δεν έχουμε φάει τίποτα (μόνο νερό) για τουλάχιστον 8 ώρες. Αυτή είναι η τιμή του σακχάρου νηστείας και δεν πρέπει να ξεπερνάει ποτέ τα 100 mg/dL. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω του 180 mg/dL ή κάτω του 50 mg/dL θεωρείται επικίνδυνη και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Η σημασία της διάγνωσης
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική αφού ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια εξελισσόμενη νόσος, συχνά ασυμπτωματική στα πρώιμα στάδια και συνεπώς ο τακτικός εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου!
Ποια άτομα πρέπει να ελέγχονται για σακχαρώδη διαβήτη
Συστήνεται σε όλους τους ανθρώπους άνω των 45 ετών να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος. Υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσιακοί παράγοντες που επιβάλουν οι έλεγχοι αυτοί να ξεκινούν και από μικρότερες ηλικίες. Τέτοιοι παράγοντες είναι:
- Παχυσαρκία
- Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού
- Μειωμένη σωματική δραστηριότητα
- Ιστορικό διαβήτη κύησης ή γέννησης παιδιού με σωματικό βάρος γέννησης άνω των 4,1kg
- Αρτηριακή υπέρταση
- Δυσλιπιδαιμία
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Διαταραγμένη ανοχή της γλυκόζης ή διαταραγμένη γλυκόζη αίματος νηστείας
Τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη
Υπάρχουν τρεις τύποι Σακχαρώδους Διαβήτη: ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1 (γνωστός και ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος), ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 και ο Διαβήτης Κύησης. Ωστόσο, θα πρέπει να εντάξουμε σε ειδική κατηγορία και τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα παιδιά και εφήβους.