Αν υπάρχει μια καλή ευκαιρία για τους διαβητικούς ασθενείς να «διορθώσουν» κάποια διατροφικά ατοπήματά τους – ιδίως αυτά που σημειώθηκαν κατά τη φάση της αυστηρής καραντίνας – είναι ακριβώς τώρα! Η θρησκευτική νηστεία της Σαρακοστής (αλλά όχι με υπερβολές) αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού και αποκατάσταση σοβαρών παθολογικών προβλημάτων που προκύπτουν από τον Διαβήτη- και όχι μόνο – τα οποία έχουν διογκωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας, αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια λόγω της εγκατάλειψης της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της υπερκατανάλωσης κρέατος.
Ευκαιρία να ρυθμίσετε βάρος και σάκχαρο
Όλο και περισσότερες μελέτες τα τελευταία χρόνια έρχονται να υποστηρίξουν τις ευεργετικές επιπτώσεις αυτού του διαφορετικού τρόπου διατροφής στην υγεία των διαβητικών ασθενών (αρκεί να μην γίνεται υπερκατανάλωση υδατανθράκων και αμυλούχων τροφών), αλλά και γενικότερα όλων μας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, όλο και περισσότερα άτομα, από όλες τις ηλικίες, αποφασίζουν να ακολουθήσουν ένα 50ήμερο πρόγραμμα νηστείας, όπως ακριβώς το καθορίζουν οι συστάσεις της ορθόδοξης εκκλησίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σαρακοστή αποτελεί περίοδο που ακόμα και καταστήματα έτοιμων γευμάτων και φαστ φουντ παράγουν ειδικά μενού και τρόφιμα για να καλύψουν τις ανάγκες των νεότερων κυρίως καταναλωτών που νηστεύουν.
Το πιο ισχυρό «επιχείρημα» για να νηστέψουμε: η υγεία μας
Επιστημονικά δεδομένα και στοιχεία που αφορούν τη μείωση στα υψηλά επίπεδα γλυκόζης, χοληστερίνης ή στα τριγλυκερίδια, αλλά και πιο ουσιαστικές επιπτώσεις σε άλλους παράγοντες υγείας, όπως μείωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, αποτελούν το καλύτερο επιχείρημα για να ακολουθήσει κάποιος τη νηστεία της εκκλησίας την περίοδο πριν το Πάσχα.
Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές έρευνες και μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσοι κάνουν στοιχειώδη νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου έχουν χαμηλές τιμές σακχάρου, μειωμένη χοληστερόλη, λιγότερο σωματικό βάρος και μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
Έτσι για εφτά περίπου εβδομάδες, τρόφιμα όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το τυρί και τα αυγά δεν θα αποτελούν συστατικό της καθημερινής διατροφής, και τη θέση τους θα πάρουν τα λαχανικά, τα όσπρια και τα θαλασσινά.
Προσοχή στις θερμίδες και στα επίπεδα της γλυκόζης
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Από διατροφικής άποψης, η νηστεία ουσιαστικά δομεί ένα συνολικό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπών (όλοι γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία) και πλούσιο σε μονοακόρεστα (ελιές και λάδι ελιάς) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (θαλασσινά, ξηροί καρποί), πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες, που προστατεύει έτσι συνολικά από παθήσεις όπως η στεφανιαία νόσος.
Βέβαια απαιτεί προσοχή, αφού είναι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και άμυλο, οπότε η υπερκατανάλωση τροφίμων με το πρόσχημα του ότι είναι υγιεινά και νηστήσιμα μπορεί να μας φορτώσει με αρκετές θερμίδες. Επίσης – εάν παρασυρθεί κανείς- εγκυμονεί κινδύνους για τα επίπεδα γλυκόζης, το ουρικό και τα τριγλυκερίδια. Οπότε, καλό θα ήταν να έχετε συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό που σας παρακολουθεί για τον διαβήτη σας.
Πέραν της γλυκόζης – και όσον αφορά στους άλλους βιοχημικούς δείκτες – η διατροφή νηστείας μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη έως και 20% αυξάνοντας ταυτόχρονα τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Επίσης, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε κάλιο και ιχνοστοιχεία, και φτωχή σε ζωικά προϊόντα, μπορεί να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, αρκεί να αποφύγουμε το αλάτι.
Οι τροφές που πρέπει να «πρωταγωνιστούν» στη νηστεία της Σαρακοστής
Θαλασσινά: βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, πολύτιμη πηγή ω-3 λιπαρών οξέων χαμηλά σε κορεσμένο λίπος, αποδίδουν περίπου 135Kcal περίπου στα 120g χωρίς πρόσθετο λίπος.
Όσπρια: τα πιο παραδοσιακά τρόφιμα της νηστείας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Ενδεικτικά, περίπου 1 πιάτο φασόλια γίγαντες αποδίδει 250kcal.
Ελιές: πηγή του ποιοτικότερου λίπους και πηγή βιταμίνης Ε & Α και καροτενοειδών, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου. 5 μικρές ή 3 μεγάλες αποδίδουν 45 θερμίδες και απαιτείται προσοχή στο αλάτι και στις θερμίδες.
Λαχανικά (μαγειρεμένα ή σαλάτας): Πηγές φυτικών ινών και βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αν καταναλωθούν με λίγο λάδι είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν πηγή φυτικών πρωτεϊνών.
Σόγια: υποκατάστατο εν μέρει του κρέατος, πηγή καλών λιπαρών οξέων και ω-3 και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Προσφέρει διαλυτές φυτικές ίνες και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, με έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Από το περιοδικό Διαβήτης που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής