Το project της «iGEM MetaThess» αφορά στην ανάπτυξη του καινοτόμου διαγνωστικού εργαλείου DIAS για τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί το 84% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Το DIAS είναι ένα φθηνό και ακριβές διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο με την ανίχνευση ειδικών βιοδεικτών στο αίμα ασθενών θα μπορεί να πραγματοποιήσει διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει στην άμεση χειρουργική επέμβαση, ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών.
Χρησιμοποιεί απλό μηχανισμό και δεν απαιτεί ακριβό εργαστηριακό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ευκολία από όλα τα διαγνωστικά κέντρα. Βασίζεται σε μια συσκευή, η οποία συνοδεύεται από μια μικροπλακέτα (microfluidic chip) στην οποία εισάγεται το δείγμα αίματος, αφού υποστεί κατάλληλη επεξεργασία. Στο εσωτερικό της συσκευής το προ-επεξεργασμένο δείγμα αίματος αναμιγνύεται με τα κατάλληλα αντιδραστήρια φανερώνοντας τελικά ένα διαγνωστικό σκορ με την πιθανότητα ύπαρξης καρκίνου. Η συγκεκριμένη μικροπλακέτα μπορεί να κατασκευαστεί με τεχνικές τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D-printing), διευκολύνοντας μελλοντικά την ευρεία παραγωγή τους από τις βιομηχανίες. «Εχουμε ήδη κατοχυρώσει την πατέντα και φιλοδοξούμε να το ερευνήσουμε και να το επεκτείνουμε ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές εργάστηκαν σκληρά και μεθοδικά για το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο επιστημονικός υπεύθυνος της «iGEM MetaThess», αν. καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής, Ιωάννης Βιζιριανάκης.
Από την πλευρά της, η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών «iGEM Thessaloniki» παρουσίασε το «THERIAC», το οποίο προέρχεται από την ελληνική λέξη «θηριακή». Στόχος του είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου ευέλικτου μοριακού μηχανισμού με ταυτόχρονη διαγνωστική και θεραπευτική δράση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική διάγνωση και θεραπεία πολλαπλών μορφών καρκίνου με τις ελάχιστες παρενέργειες, που οφείλονται κυρίως στην καταστροφή φυσιολογικών κυττάρων κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Το μοντέλο καρκίνου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση του μηχανισμού θα είναι ο καρκίνος του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, ο οποίος ευθύνεται για το 48% των κακοήθων όγκων του εγκεφάλου, με χαμηλό προσδόκιμο ζωής και απουσία αποτελεσματικής μη επεμβατικής θεραπείας.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Τα μέλη των δύο ομάδων επισκέφτηκαν τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τις επιτυχίες τους στον διεθνή διαγωνισμό.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα μυστικά και οι ευκαιρίες για όσους βγουν στη σύνταξη το 2023 [πίνακας]