Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε εφιαλτικές επιστημονικές προβλέψεις για την πιθανότητα έξαρσης επιδημιών από τον δάγκειο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ σημαντική αύξηση εντοπίζεται ήδη και στα κρούσματα ελονοσίας.
Ηδη από τους πρώτους μήνες του 2024 εντοπίζεται αύξηση 250% στα κρούσματα δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική και τα τελευταία χρόνια επιδημικές εξάρσεις σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή για το Κλίμα προβλέπει ότι θα υπάρξει αύξηση στα νοσήματα αυτά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ξενιστής στις ευρωπαϊκές επιδημίες είναι το ασιατικό κουνούπι-τίγρης (Aedes aegypti), επεσήμανε ο επιστήμονας.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κουνουπιών και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος αναγνώρισε πως στην πρόσφατη πλημμύρα «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία έγινε πολύ καλή επιτήρηση των κουνουπιών από τον ΕΟΔΥ και αποτράπηκε η έξαρση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου.
TO FAKE NEWS ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΜΟΝΙΑ
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Φονικός ο δάγκειος πυρετός το 1927-28
Ο δάγκειος πυρετός το 1927-1928 είχε οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους στην Αθήνα. «Ο δάγκειος στην Αθήνα κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και η τιμή των λεμονιών εκτοξεύθηκε τότε, γιατί οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονταν έλεγαν για ειδική λεμονάδα που θα καθάριζε τον οργανισμό των ανθρώπων από τον δάγκειο. Και τα πουλούσαν πανάκριβα στη μαύρη αγορά», ανέφερε ο καθηγητής.
Επέμεινε μάλιστα στο σημερινό παράδειγμα της Βραζιλίας, χώρα στην οποία υπάρχει έξαρση περιστατικών που φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και η οποία μετρά περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα.
Η εικόνα και στα νοσοκομεία του Πουέρτο Ρίκο είναι εφιαλτική, με κάθε κρεβάτι να έχει τη δική του κουνουπιέρα, ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου μέσω κουνουπιού από τον έναν ασθενή στον άλλον.
«Δεν μπορώ να φανταστώ μια τέτοια εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα για να μη μεταδίδει ο ασθενής με τον δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα από χώρα της Νότιας Αμερικής. Οι προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», κατέληξε ο ίδιος.