Η λήψη ασπιρίνης ή άλλου αντιπηκτικού φαρμάκου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (ασθένεια των ματιών), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Ophthalmology. Αν μη τι άλλο, η παραπάνω διαπίστωση είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική όσον αφορά την πρόληψη της πιο συχνής αιτίας τύφλωσης των διαβητικών ασθενών. Εντούτοις, το αν θα μπορούσαν να ωφεληθούν όλοι οι διαβητικοί ασθενείς, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Υπό το φόβο της απώλειας της όρασής τους ζουν εκατομμύρια διαβητικοί
Σχεδόν 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία αναπτύσσεται όταν η αυξημένη γλυκόζη στο αίμα προκαλεί βλάβη στα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Ενώ ο καλός έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα είναι κρίσιμος για την πρόληψη και την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμφιβληστροειδοπάθειας, υπάρχουν επίσης ειδικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της διαταραχής – με στόχο την πρόληψη της απώλειας όρασης.
Μόλις οι μισοί διαβητικοί ελέγχουν τακτικά την όρασή τους
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υποβάλλεστε σε έλεγχο για αμφιβληστροειδοπάθεια ετησίως εάν έχετε διαβήτη, όπως συνιστάται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Δυστυχώς, το CDC εκτιμά επίσης ότι μόνο τα μισά περίπου άτομα με διαβήτη ακολουθούν αυτή τη σύσταση.
Η μελέτη για το ρόλο των αντιπηκτικών στη διατήρηση της όρασης
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Για την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων για να εξετάσουν τις συνταγές φαρμάκων και τα αποτελέσματα της αμφιβληστροειδοπάθειας σε 73.964 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2. Τους ενδιέφερε συγκεκριμένα εάν η τακτική λήψη αντιαιμοπεταλιακών ή αντιπηκτικών φαρμάκων – μια κατηγορία που περιλαμβάνει την ασπιρίνη καθώς και άλλα φάρμακα όπως η κλοπιδογρέλη, η διπυριδαμόλη, η τικλοπιδίνη και η βαρφαρίνη – συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας.
Αντιπηκτικά που συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν αντιπηκτικό φάρμακο, όσοι έλαβαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα φάρμακα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Ωστόσο, η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο για πιο σοβαρές μορφές διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι κυρίως προληπτικά όταν πρόκειται για αμφιβληστροειδοπάθεια. Με άλλα λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσουν εάν έχετε ήδη την πάθηση.
Δεν είναι σίγουρο, ακόμη, αν μπορούν να ωφεληθούν όλοι οι διαβητικοί
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ η λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο για μη πολλαπλασιαστική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα φάρμακα θα ήταν ωφέλιμα για όλα τα άτομα με διαβήτη – και όχι μόνο για άτομα που ήδη λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα λόγω άλλης κατάστασης υγείας. Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πώς η λήψη αυτών των φαρμάκων επηρεάζει τις πιο προχωρημένες μορφές αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ειδήσεις σήμερα
Ναύπλιο: Ο δήμαρχος πέταγε σκουπίδια και… περιττώματα στην πόρτα αντιπάλου του!