Τα περισσότερα διαστρέμματα, κατάγματα και θλάσεις σημειώνονται από τέτοιου είδους, «ελαφρά» παπούτσια που δεν κρατάνε δεμένο το πόδι. Εφόσον, όμως, τα παπούτσια «αγκαλιάζουν» το σχήμα του ποδιού και εξασφαλίζουν καλή βάδιση, χωρίς αστάθειες και πόνους, τότε μπορούμε να τα θεωρήσουμε αθώα. Προσοχή, όμως…Σταθερό πόδι δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνουμε και μικρότερο σε μέγεθος παπούτσι. Η τάση που έχουν πολλές γυναίκες να παίρνουν ένα νούμερο μικρότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε, ώστε το πόδι να δείχνει πιο μαζεμένο και κομψό, είναι πραγματικά επικίνδυνη.
Ψηλά τακούνια; Ξανασκεφτείτε το…
Το πόσο ψηλό μπορεί να είναι ένα τακούνι εξαρτάται από την…εκπαίδευση της ίδιας της γυναίκας, αλλά και τις κοινωνικές της υποχρεώσεις. Ο πιο βασικός παράγοντας, όμως, παραμένει η ασφάλειά της κατά την βάδιση. Γενικά ισχύει ο κανόνας ότι όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι τόσο πιο επιβλαβές είναι για το πέλμα, το μετατάρσιο, τις γάμπες, τη μέση και την πλάτη. Τυχόν δυσμορφίες του ποδιού, όπως κότσια, προφανώς δεν επιτρέπουν τη χρήση παπουτσιών με ψηλά τακούνια, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους δημιουργεί απονεύρωση κάτω από το πόδι, στο πέλμα και τα δάχτυλα. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που φοράνε συχνά παπούτσια με ψηλά τακούνια, υποφέρουν συχνότερα από πονοκεφάλους, προφανώς εξαιτίας των κραδασμών που δεν απορροφούνται από το στενό πάτημα του τακουνιού.
Εντούτοις, ούτε το απολύτως «φλατ» παπούτσι θεωρείται ασφαλές στην περίπτωση που υπάρχουν ανατομικές δυσμορφίες, λ.χ. πλατυποδία. Οι ποδολόγοι συμφωνούν, τελικά, ότι το ύψος του τακουνιού το οποίο θεωρείται πιο ασφαλές, είναι από 3-5 εκατοστά, καθώς δεν προκαλεί πόνους στην καμάρα του ποδιού ή τη μέση. Θα πρέπει να γνωρίζετε, επίσης, ότι όσο πιο βαριά είναι η γυναίκα τόσο πιο επικίνδυνο θα γίνει το βάδισμά της επάνω σε ψηλά τακούνια.
Πόσες ώρες αντέχετε
Επειδή δεν μπορείτε να αγνοήσετε εντελώς τη μόδα, σίγουρα, κάποια στιγμή, θα φορέσετε και το στιλέτο. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι «πόση ώρα θα το αντέξετε». Σε γενικές γραμμές, ένα παπούτσι με πολύ ψηλό τακούνι δεν θα πρέπει να φοριέται για περισσότερες από 2 ώρες συνεχόμενα, εκτός εάν κάθεστε. Για γυναίκες, μάλιστα, προχωρημένης ηλικίας, ο χρόνος αυτός θα πρέπει να περιορίζεται δραστικά. Εννοείτε, βέβαια, ότι εάν οδηγείτε θα πρέπει να απαλλαγείτε από τα τακούνια.
Κάλοι. Το πεντικιούρ δεν αρκεί
Εάν θέλετε να γλιτώσετε από τους κάλους, καλό θα ήταν να περιορίσετε τη χρήση στενών παπουτσιών με ψηλά τακούνια. Θα έχετε παρατηρήσει, άλλωστε, ότι κατά τους χειμερινούς μήνες- εποχή κατά την οποία η γυναίκα φοράει πιο συχνά παπούτσια με στενή φόρμα- αρχίζουν να σχηματίζονται κάλοι στην πάνω μεριά των δακτύλων, ιδιαίτερα στο μικρό δάκτυλο. Όσον αφορά στους κάλους που εμφανίζονται στις πατούσες, αυτοί οφείλονται στην ορθοστασία και το κακό βάδισμα και όχι στον τύπο του παπουτσιού που έχετε επιλέξει.
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Το κότσι και το μαρτύριο των στενών παπουτσιών
Εάν έχετε παρουσιάσει κότσια, είτε λόγω αρθρίτιδας, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε εξ΄ αιτίας του τρόπου που βαδίζετε, προφανώς υποφέρετε εάν φοράτε παπούτσια με στενή, μυτερή φόρμα και από σκληρό δέρμα. Εάν δεν αλλάξετε τύπο παπουτσιών, το πιθανότερο είναι ότι τα κότσια θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο και, ίσως τότε, θα χρειαστεί να οδηγηθείτε στο χειρουργείο.
Παπούτσια για δύσκολες καταστάσεις
Εάν πάσχετε από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή από σακχαρώδη διαβήτη, τότε, πριν βγείτε για να ψωνίσετε παπούτσια, ίσως θα πρέπει να κάνετε κάποια σοβαρή συζήτηση με τον γιατρό που σας παρακολουθεί. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι διαβητικές γυναίκες οι οποίες φοράνε λάθος παπούτσια. Τα πόδια τους είναι γεμάτα πληγές και έλκη που δεν κλείνουν, με συνέπειες άμεσες και πολύ σοβαρές ακόμη και για την ακεραιότητα του ποδιού.
Σωστό βάδισμα
Εάν θέλετε με έναν απλό τρόπο να διαπιστώσετε εάν περπατάτε σωστά, άρα αν βάζετε σε κίνδυνο τα πόδια σας, ελέγξτε τα τακούνια σας. Εάν δείτε ότι η φθορά που παρουσιάζουν στο εξωτερικό και πίσω μέρος τους είναι εκτεταμένη ή είναι διαφορετική από το δεξί στο αριστερό παπούτσι, τότε προφανώς δεν μάθατε ποτέ πώς να βαδίζετε σωστά.
«Ανατομικά» παπούτσια από το φαρμακείο
Τα παπούτσια που πωλούνται στα φαρμακεία θεωρούνται, κατά βάση, ανατομικά, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό ως κριτήριο για να επιλέξετε οποιοδήποτε ζευγάρι της βιτρίνας. Η ιδιαιτερότητα των ποδιών σας είναι εκείνη που θα σας οδηγήσει στη σωστή επιλογή. Επειδή, μάλιστα, τα περισσότερα παπούτσια που πωλούνται από φαρμακεία είναι κατασκευασμένα από μαλακά δέρματα, είναι λάθος να τα παίρνετε ένα νούμερο μεγαλύτερα, ελπίζοντας να σας είναι ακόμη πιο άνετα. Σωστό νούμερο, σωστό ύψος τακουνιού και μαλακό υλικό θα σας εξασφαλίσουν σωστό βάδισμα χωρίς πόνους.