Η διάγνωση του διαβήτη συνήθως γίνεται με καθυστέρηση μιας 5ετίας, με συνέπεια τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς να έχουν ήδη επιπλοκές όταν μαθαίνουν γι’ αυτόν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι κάνουμε λάθος τσεκ απ για το σάκχαρο. Δεν αρκεί να μετράμε το σάκχαρο και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Πρέπει να κάνουμε και δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ή «καμπύλη σακχάρου», η οποία θα αποκαλύψει τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η εξέταση
- Όσοι έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να κάνουν την εξέταση τουλάχιστον μία φορά κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 25 ετών. Οι παράγοντες αυτοί είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, το ιστορικό στεφανιαίας νόσου και, στις γυναίκες, ο διαβήτης της κυήσεως και το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.
- Όσοι δεν έχουν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να κάνουν την εξέταση μία φορά κάθε 3 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών και πάνω
Αν στις δύο ώρες έπειτα από την λήψη της γλυκόζης το σάκχαρο είναι πάνω από 200 mg/dl, τότε σημαίνει διαβήτη, ενώ αν κυμαίνεται από 140-200 mg/dl σηματοδοτεί τον προδιαβήτη (προστάδιο του διαβήτη).
Πώς γίνεται η εξέταση καμπύλης σακχάρου
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η καμπύλη σακχάρου γίνεται ως εξής:
Πριν από την εξέταση. Επί τρεις μέρες πριν από την εξέταση, πρέπει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα, φρούτα, ψωμί, δημητριακά, λαχανικά, όπως πατάτες, φασόλια και καλαμπόκι, που είναι καλή πηγή υδατανθράκων. Έτσι το πάγκρεας θα ανταποκριθεί καλύτερα στην εξέταση.
Δεν πρέπει να φάτε, να πιείτε, να καπνίσετε ή να ασκηθείτε έντονα, τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση.
Την ημέρα της εξέτασης. Θα πάτε στο μικροβιολογικό εργαστήριο το πρωί, νηστικός/ή (μπορείτε να έχετε πιει μόνο νερό).
- Στο εργαστήριο γίνεται η πρώτη αιμοληψία για έλεγχο του σακχάρου (αιμοληψία πάντα από τη φλέβα, όχι από το δάκτυλο).
- Στη συνέχεια θα πιείτε ένα ποτήρι νερό, μέσα στο οποίο έχουν διαλυθεί 75g άνυδρης γλυκόζης (μια σκόνη γλυκόζης που μπορεί κανείς να προμηθευτεί από το φαρμακείο). Επειδή είναι πολύ γλυκό, δεν χρειάζεται να το πιείτε «μονορούφι», αλλά σίγουρα μέσα σε 5-10 λεπτά.
- Ακολουθούν 2 ώρες αναμονής, κατά τις οποίες θα πρέπει να παραμείνετε στο εργαστήριο σε κατάσταση ηρεμίας, να μην φάτε τίποτα και να μην καπνίσετε.
- Μετά από 2 ώρες γίνεται άλλη μια αιμοληψία για να διαπιστωθεί πόσο έχει ανέβει το σάκχαρο.
Φυσιολογικά, το σάκχαρο στις 2 ώρες πρέπει να είναι κάτω από 140 mg/dl. Η διάγνωση του διαβήτη γίνεται αν το σάκχαρο έχει φτάσει (ή ξεπεράσει) τα 200 mg/dl. Οι ενδιάμεσες τιμές χαρακτηρίζονται ως «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη».