Συνολικά έχουν αναφερθεί 210 κρούσματα από τις ακόλουθες χώρες: Δανία (2), Γαλλία (111), Γερμανία (26), Ιρλανδία (4), Ολλανδία (34), Ηνωμένο Βασίλειο (32) και ΗΠΑ (1).
Οι διαθέσιμες πληροφορίες από συνεντεύξεις περιπτώσεων, έρευνες ανίχνευσης και ανάλυση ομαδικής αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος (WGS), έδειξαν ότι τα προϊόντα κρέατος κεμπάπ που περιέχουν μολυσμένο κρέας κοτόπουλου είναι πιθανά “οχήματα” μολύνσεων. Το ECDC αναφέρει ότι ο κλώνος κυκλοφορεί στην αλυσίδα παραγωγής κρέατος πουλερικών της ΕΕ τουλάχιστον στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.
Μεταξύ των περιστατικών που ερωτήθηκαν (55 σε αριθμό), τα ποσοστά νοσηλείας κυμαίνονταν από 16,7% (2/12) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έως 29,4% (5/17) και 38,5% (10/26) στη Γαλλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. “Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό όλων των λοιμώξεων στην ΕΕ/ΕΟΧ, εν μέρει λόγω της διαφορετικής ικανότητας αλληλουχίας των χωρών”, αναφέρει το ECDC στη σύντομη έκθεσή του.
“Το ECDC ενθαρρύνει τις χώρες να απομονώνουν το Salmonella Virchow ST16 από εγχώριες ανθρώπινες λοιμώξεις, καθώς και να προχωρήσουν σε συνεντεύξεις με ανθρώπους που έχουν μολυνθεί”, δήλωσε η Johanna Takkinen, κύρια εμπειρογνώμονας του ECDC για ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων και νερού. “Οι έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανάλωση κρέατος πουλερικών και συναφών προϊόντων και να διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τις αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων”, πρόσθεσε.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Για τα έτη 2004 – 2021 συνολικά δηλώθηκαν 546 συρροές. H πλειονότητα των συρροών ήταν βακτηριακής αιτιολογίας και ο συχνότερα αναγνωριζόμενος αιτιολογικός παράγοντας ήταν το βακτήριο Salmonella spp.
Τα τρόφιμα είναι δυνατό να επιμολυνθούν στο χώρο της κουζίνας:
- Από μολυσμένο χειριστή τροφίμων που δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής (όπως το πλύσιμο των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το χειρισμό των τροφίμων).
- Μέσω μολυσμένων επιφανειών ή σκευών.
- Από την αποθήκευσή τους μαζί με μολυσμένα τρόφιμα, κυρίως ωμά.
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Άνοιξη για λίγο και μετά επιστροφή σε βροχές και χιόνια
Τραγωδία στα Τέμπη: Δεν έπεισε και προφυλακίστηκε ο επιθεωρητής
Οι «Φρουροί της Επανάστασης» πίσω από τον αρχηγό των τρομοκρατών