Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από την παγίδευση τριχών στους μαλακούς ιστούς κάτω από το δέρμα και εντός μίας κύστης, δηλαδή μέσα σε ένα σάκκο με ινώδες τοίχωμα. Λόγω του χρόνιου ερεθισμού, η κύστη κόκκυγα σταδιακά επεκτείνεται κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας ξεχωριστές επικοινωνίες σαν τούνελ καλυμμένες με ινώδη ιστό (συρίγγια).
Πώς εμφανίζεται η κύστη κόκκυγα
Η κύστη κόκκυγα είναι από τις πιο συχνές νόσους και ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους, κυρίως νέους, λόγω της αύξησης της καθιστικής ζωής. Η βαθμιαία ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από τον ασθενή για αρκετό καιρό μέχρι κάποιο συρίγγιο να διαβρώσει σε κάποιο σημείο το δέρμα ώστε να γίνει εμφανές. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η κύστη κόκκυγα παρουσιάζεται κατευθείαν με απόστημα.
Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συρίγγιο της κύστης κόκκυγα μπορεί να μην πονούν καθόλου ή να παρουσιάζουν ήπιο ή μέτριο πόνο. Επίσης, το συρίγγιο μπορεί να είναι στεγνό, ή να εκκρίνει υγρό. Τα συρίγγια αυτά έχουν την τάση να παρουσιάζουν αυξομείωση των διαστάσεων τους ή να προκαλέσουν απόστημα κύστης κόκκυγα εάν επιμολυνθούν, οπότε πρέπει να αντιμετωπίζονται με LASER το συντομότερο δυνατό.
Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική με Laser
Η παλαιότερη ανοικτή τεχνική (με νυστέρι) έχει σοβαρά μειονεκτήματα, όπως ο έντονος μετεγχειρητικός πόνος και ένα μεγάλο χάσμα ιστού σαν κρατήρας με βραδεία και επώδυνη επούλωση. Η φροντίδα του τραύματος του ανοικτού χειρουργείου θέτει σημαντικούς περιορισμούς στον ασθενή και την οικογένειά του.
Αντίθετα, η πλέον σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγα είναι η Ελάχιστα Επεμβατική Τεχνική με Laser (FiLaC Technique). Η τεχνική με Laser έχει πολλαπλά πλεονεκτήματα, βάσει των οποίων η χρήση ανοικτού χειρουργείου θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Το Laser βασίζεται σε συσκευή κυκλοτερούς εκπομπής συμπυκνωμένου φωτός και εύκολα καταστρέφει την κύστη κόκκυγα χωρίς να αφήσει τραύμα. Δηλαδή το Laser εισέρχεται σε όλες τις κοιλότητες και στα συρίγγια που αποτελούν την κύστη κόκκυγα και τα αδρανοποιεί, ενώ παράλληλα διατηρείται το παρακείμενο δέρμα αποφεύγοντας τη δημιουργία «κρατήρα».
Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη της τεχνολογίας Laser συνοψίζονται στα εξής:
- Η επέμβαση είναι πολύ σύντομη, αναίμακτη και ανώδυνη.
- Δεν δημιουργείται χειρουργικό τραύμα.
- Δεν χρειάζεται κανένα παυσίπονο μετά το χειρουργείο.
- Ο ασθενής επιστρέφει στην φυσιολογική καθημερινότητά του αμέσως μετά την επέμβαση σαν να μην έγινε τίποτα.
- Η αποκατάσταση της θεραπευμένης περιοχής είναι ταχεία και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.
- Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.
Θεραπεία γρήγορη, ανώδυνη, με ταχεία αποκατάσταση
Η επέμβαση κύστης κόκκυγα με Laser (FiLaC Technique) είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή θεραπείας αφού έχει τις ιδιότητες που επιζητεί ο μοντέρνος άνθρωπος: είναι γρήγορη, ανώδυνη, με ταχεία αποκατάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μορφή, το μέγεθος και η εντόπιση της κύστης κόκκυγα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Συνεπώς, η εμπειρία του χειρουργού είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο χειρουργείο, όπως και η ποιότητα της συσκευής Laser που χρησιμοποιείται. Η τεχνική FiLaC προέρχεται από την Ιταλία η οποία είναι πρωτοπόρος χώρα στις μοντέρνες τεχνικές θεραπείας κύστης κόκκυγα και αιμορροϊδοπάθειας και εφαρμόζεται με επιτυχία στο νοσοκομείο Metropolitan General.
Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κύστης κόκκυγα
- Υπεριδρωσία. Όσοι πάσχουν από υπεριδρωσία, μια παθολογική κατάσταση που δεν σχετίζεται με τα επίπεδα της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ούτε με τους συνήθεις λόγους που ιδρώνει κάποιος (π.χ. άσκηση), έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κύστη κόκκυγα.
- Κληρονομικότητα. Αν και η αιτία πρόκλησής της δεν είναι ακριβώς γνωστή, επικρατεί η άποψη ότι υπάρχει μια κληρονομική τάση εμφάνισης της κύστης κόκκυγα. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της πάθησης σε μέλη της οικογένειας είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας, αφού έχει βρεθεί ότι το 23% έως 38% των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.
- Ορμόνες και τριχοφυΐα. Η ανάπτυξη κύστης κόκκυγα είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού αλλαγών ορμονών και ανάπτυξης της τριχοφυΐας και γι’ αυτό η πάθηση είναι συχνότερη σε νεαρούς ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 17 και 25 ετών. Μια μελέτη ανέφερε ότι το ποσοστό εμφάνισης της κύστης κόκκυγα σε άνδρες μεταξύ 20-30 ετών ανέρχεται στο 70%.
- Τριβή με τα ρούχα. Τα άτομα που κάθονται πολλές ώρες, όπως οι επαγγελματίες οδηγοί, κινδυνεύουν περισσότερο. Και αυτό διότι τα ρούχα μπορεί να αναγκάσουν τις τρίχες που μεγαλώνουν στην περιοχή να «γυρίσουν» και να εισέλθουν ξανά στο δέρμα.
- Περιττά κιλά. Όλες σχεδόν οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πλεονάζον βάρος αποτελεί άλλον έναν προδιαθεσικό παράγοντα στην εμφάνιση της κύστης κόκκυγα. Μια εξ αυτών διαπίστωσε ότι ακόμα και μερικά κιλά παραπάνω συνέβαλαν στο 37% των περιστατικών κύστης κόκκυγα που εξέτασαν, ενώ η παχυσαρκία στο 13%.