Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μικρή, ή καθόλου αντίδραση στο αντιγριπικό εμβόλιο και η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι ένας θαμπός πόνος, λίγη ερυθρότητα και ελαφρύ πρήξιμο στο μπράτσο που κάνατε το εμβόλιο για 1-2 μέρες το πολύ. Ο πόνος στο χέρι για λίγες μέρες μετά από το εμβόλιο είναι σαφώς προτιμότερος από το να ασθενήσετε με γρίπη και να είστε επί εβδομάδες με υψηλό πυρετό, βήχα και μυϊκούς πόνους.
Αλλά, γενικότερα, γιατί πονάει το χέρι μας μετά από το αντιγριπικό εμβόλιο;
Εμβολιασμός: Αυτές είναι οι πιο σημαντικές διευκρινήσεις
Αντιγόνα
Όταν κάνετε το εμβόλιο κατά της γρίπης, στο σώμα σας εισάγονται αντιγόνα. Τότε ο οργανισμός αρχίζει να παράγει αντισώματα που παρέχουν προστασία από την μόλυνση με τα στελέχη του ιού στο εμβόλιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει έναν αδρανοποιημένο ιό, ο οποίος είναι ένας «νεκρός» ιός και έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με τον πραγματικό ιό της γρίπης. Παρόλο που αυτοί οι ιοί δεν μπορούν να σας αρρωστήσουν, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θεωρεί τον αδρανή ιό ως απειλή και αρχίζει να τον καταπολεμάει.
«Ο λόγος για τον οποίο το χέρι σας πονάει είναι επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται ισχυρά στον εμβολιασμό κατά της γρίπης», λέει η δρ. Juanita Mora, αλλεργιολόγος/ανοσολόγος και εκπρόσωπος εθελοντών του American Lung Association.
Μην κάνετε το εμβόλιο στο “καλό” σας χέρι
Η αλλεργιολόγος συνιστά να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο στο χέρι που χρησιμοποιείτε λιγότερο. Δηλαδή αν είστε δεξιόχειρας, κάντε το εμβόλιο στο αριστερό χέρι και τούμπαλιν. Επίσης, αν κοιμάστε στο πλευρό σας, τότε μην κάνετε το εμβόλιο στο αντίστοιχο χέρι, για να μην σας πονάει καθώς θα κοιμάστε.
Μερικοί άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον πόνο είναι να προσπαθήσετε να έχετε χαλαρό το χέρι σας την στιγμή του εμβολίου και να το κινήσετε λίγο γενικά μετά τον εμβολιασμό, για να αυξήσετε τη ροή του αίματος στο σημείο και να βοηθήσετε να διασκορπιστεί το υγρό σε όλη την περιοχή.
Λίγος πόνος στο χέρι είναι… απαραίτητος κάθε χρόνο
Ακόμα κι αν κάνατε το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι, πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας με νέο εμβολιασμό φέτος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αναπτύχθηκε κάθε χρόνο βάσει συγκεκριμένων στελεχών της γρίπης που αναμένουν οι επιστήμονες να είναι τα πιο επικίνδυνα φέτος. Οι γιατροί συστήνουν ο εμβολιασμός κατά της γρίπης να γίνεται το φθινόπωρο, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να τον κάνετε. Καλύτερα να κάνετε το εμβόλιο καθυστερημένα, παρά καθόλου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εμβολιασμοί: «Τρέχουν» να κλείσουν ραντεβού οι νέοι – Τα στοιχεία των τελευταίων 13 ημερών [πίνακες]
- Ζωγράφου: Πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου σκόρπισε τον τρόμο – Επιτέθηκε σε περαστικούς με ματσέτα, εκτός κινδύνου οι τραυματίες
- Αϊτή: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος της χώρας μέσα στο σπίτι του
- Κρήτη: Ιερείς αρνούνται να μεταλάβουν εμβολιασμένους – Πληθαίνουν οι καταγγελίες
- Ψηφιακό πιστοποιητικό: Έρχεται η εφαρμογή επαλήθευσης – Πώς και από πότε θα λειτουργεί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter