Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής μίλησε με έξι ερευνητές από την εν λόγω λίστα για το ερευνητικό τους έργο και για τη διεθνή τους διάκριση. Κάποιοι έχουν δει το όνομά τους πολλές φορές σε αυτήν τη λίστα και άλλοι διακρίθηκαν για πρώτη φορά. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής καταξίωση των Ελλήνων ερευνητών επιβεβαιώνει το πάγιο αίτημα των ιδρυμάτων για ενίσχυση της χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα.
ΜΕΛΕΤΙΟΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ*
«Διάκριση που αντανακλά στα πανεπιστήμια»
«Αναμφίβολα, αποτελεί μεγάλη τιμή η συμπερίληψή μου στη λίστα των επιστημόνων με τις περισσότερες αναφορές διεθνώς. Αντικατοπτρίζει το προσωπικό στίγμα στη διεθνή βιβλιογραφία και τη συνεισφορά στην ιατρική πρόοδο, κυρίως στον τομέα των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών και πιο συγκεκριμένα στο πολλαπλούν μυέλωμα, στη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom και στην αμυλοείδωση.
Tο ερευνητικό μου έργο επικεντρώνεται στη μελέτη προγνωστικών παραγόντων, ανάπτυξη προγνωστικών συστημάτων και διαγνωστικών κριτηρίων στις πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες (πολλαπλούν μυέλωμα, μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, συστηματική αμυλοείδωση), στην καθιέρωση της MRI στη διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος και της LDH ως κριτήριο σταδιοποίησης της νόσου, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στη μακροσφαιριναιμία Waldenstrom, στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο πολλαπλούν μυέλωμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιατρικής μου πορείας είχα και έχω την ευκαιρία να συμμετέχω ουσιαστικά στις θεραπευτικές εξελίξεις της ογκολογίας-αιματολογίας και στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής και της επιβίωσης των ασθενών.
Επίσης, οφείλουμε να τονίσουμε ότι η συμμετοχή στον εν λόγω πίνακα αποτελεί διάκριση η οποία αντανακλά και στα ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών. Ετσι, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικού των πανεπιστημίων μας και των ερευνητικών μας κέντρων», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
* Πρύτανης ΕΚΠΑ
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΪΚΟΣ*
«Στο μικροσκόπιο η μικροβιακή αντοχή»
Ο ομ. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ είναι απόφοιτος του ιδίου πανεπιστημίου και ειδικεύτηκε στην Παθολογία και στα Λοιμώδη Νοσήματα στο Wayne State University, Detroit, MI και στο University of Illinois, Chicago, IL αντίστοιχα. Μετά την επάνοδό του στην Ελλάδα εργάστηκε στο ΕΣΥ επί εννέα έτη και το 2002 εξελέγη επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το 2014 προήχθη στη βαθμίδα του τακτικού καθηγητή και διετέλεσε διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής από το 2015 έως το 2018.
Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, το ερευνητικό έργο του εστιάζεται στη μελέτη των μηχανισμών μικροβιακής αντοχής και στην επιδημιολογία και πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Τα πεδία του ερευνητικού του έργου που είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση στην επιστημονική κοινότητα αφορούν:
1. Την περιγραφή ενός πρωτότυπου μηχανισμού παροδικής αντοχής στις αμινογλυκοσίδες (adaptive resistance).
2. Την αναγνώριση της πρώτης διασποράς πολυανθεκτικών στελεχών φυματιώσεως σε νοσοκομειακό περιβάλλον.
3. Τη μελέτη των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά Gram-αρνητικά μικρόβια που παράγουν καρμπαπενεμάσες. Τα ευρήματα των μελετών αυτών ήταν πρωτοποριακά, έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τη θεραπευτική αντιμετώπιση και τον έλεγχο των λοιμώξεων από τέτοια μικροβιακά στελέχη.
* Ιατρική ΕΚΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ*
«Διαβάζοντας τον… καρκίνο»
«Οι επιστημονικές περιοχές του ερευνητικού έργου μου εντάσσονται στα πεδία της Βιοχημείας, Βιοχημικής Ανάλυσης και Κυτταρικής-Μοριακής Βιολογίας. Οι ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας μου εστιάζουν στην Παθοβιολογία του Εξωκυττάριου Χώρου (Extracellular Matrix, ECM) και την ανάπτυξη βιοχημικών μεθόδων ανάλυσης και δομικού χαρακτηρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο των βιομορίων του ECM στην ομοιόσταση και την ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών».
Με αυτό το αντικείμενο έρευνας ο καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), Νίκος Καραμάνος, είναι ανάμεσα στους έντεκα Ελληνες πανεπιστημιακούς με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως.
Τα τελευταία χρόνια, το ερευνητικό έργο της ομάδας του εστιάζεται στις νεοπλασίες και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του καρκίνου, στους μηχανισμούς της λειτουργικής διήθησης και του μεταστατικού δυναμικού, στη διερεύνηση στόχων για μοριακά στοχευμένες θεραπείες, καθώς και τις λειτουργικές ιδιότητες των καρκινικών κυττάρων. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών παραγόντων, καθώς και τρισδιάστατων μοντέλων που μιμούνται τις in vivo συνθήκες του οργανισμού για περισσότερο αποτελεσματικές και επιταχυνόμενες προκλινικές μελέτες», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
* Καθηγητής Βιοχημείας Παν. Πατρών
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΝΤΑΣ*
«Να δημιουργήσουμε νησίδες αριστείας»
«Η διάκριση είναι μια επιβράβευση της ερευνητικής μου ομάδας, δεν είναι προσωπική. Βασιζόμενοι στο μεράκι, στο ταλέντο και τον ενθουσιασμό των νέων ερευνητριών και ερευνητών, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νησίδες αριστείας και να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά να μοιραστεί το όραμα, να μείνει ή να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναπτύξει τις ιδέες της, σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον επιστημονικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Η ερευνητική δραστηριότητα του ίδιου και της ομάδας του εντάσσεται στον τομέα της Πράσινης Βιοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, «προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη μοριακή βιολογία των εντόμων εχθρών καλλιεργειών, όπως ο δάκος της ελιάς, και κουνουπιών, όπως οι φορείς της ελονοσίας στην Αφρική, και εν συνεχεία να αναπτύξουμε βιοτεχνολογικές και βιολογικές μεθόδους, όπως τα μικροβιακά βιοεντομοκτόνα, για την αντιμετώπισή τους», αναφέρει. Στόχος, στην περίπτωση των κουνουπιών, για παράδειγμα, είναι να βελτιωθούν οι μέθοδοι καταπολέμησής τους και να είναι πιο ανθεκτικές απέναντι στους πληθυσμούς των κουνουπιών.
* Διευθυντής Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας και καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ*
«Καθημερινή δουλειά, μεγάλο προσωπικό κόστος»
Για τον καθηγητή του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γιώργο Καραγιαννίδη, είναι η… όγδοη (!) συνεχόμενη χρονιά που το όνομά του βρίσκεται στον πίνακα «High Cited Researchers». Οι 578 δημοσιεύσεις του για την επιστήμη των υπολογιστών έχουν 18.155 ετεροαναφορές.
«Η παρουσία δηλώνει τη μεγάλη αξία του έργου της ερευνητικής μου ομάδας, Wireless Communications & Information Processing (WCIP), τα τελευταία 18 χρόνια. Είναι πολύ πιο δύσκολο να φτάσεις στην κορυφή από το να διατηρηθείς εκεί, ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι επιτυχίες κρύβουν μέσα τους επιμονή, συνεχή αγώνα, σκληρή καθημερινή δουλειά, μεγάλο προσωπικό κόστος. Ταυτόχρονα όμως κρύβουν μεγάλη αγάπη για την έρευνα και το καινούργιο. Για εμένα είναι και μια δικαίωση των ελάχιστων ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Υπογράμμισε ότι για το ΑΠΘ είναι μια μεγάλη διάκριση, που θα βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων.
Πλέον, η ερευνητική του ομάδα εργάζεται πάνω στα ασύρματα δίκτυα 6G, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν το 2030 και θα τα χαρακτηρίζει μια αμφίδρομη σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. «Για τον χρήστη αναμένεται να παρέχουν ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων δέκα φορές (!) μεγαλύτερες του 5G, μεγάλη ενεργειακή αυτονομία για τις συσκευές, μικρότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σχεδόν καθολική κάλυψη, προκειμένου να λειτουργήσουν εφαρμογές όπως η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων για την αποφυγή των συγκρούσεων, τα αυτόνομα οχήματα και τα χειρουργεία από απόσταση», κατέληξε.
* Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΙΛΑΣ*
«Σημαντικό να αναγνωρίζεται η δουλειά σου»
Είδε για πρώτη φορά το όνομά του να φιγουράρει στον πίνακα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως. Ο 38χρονος Γεώργιος Γεωργακίλας, με καταγωγή από την Καλαμάτα, είναι ήδη ένας καταξιωμένος επιστήμονας στη Βιολογία και τη Βιοχημεία, με αποτέλεσμα οι 18 δημοσιεύσεις του να έχουν 4.327 (!) ετεροαναφορές!
Αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών πριν αποκτήσει το μεταπτυχιακό του στη Μηχανική Μάθηση και Βιοπληροφορική από το ΕΚΠΑ. Απόκτησε το διδακτορικό του στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Βιολογία πριν επεκτείνει τη μεταδιδακτορική του εμπειρία στο τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής Perelman στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. Εχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα σε υψηλού κύρους περιοδικά που περιγράφουν την εφαρμογή αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης σε Μεγάλα Δεδομένα για την αντιμετώπιση σύνθετων βιολογικών ερωτημάτων.
Σήμερα κάνει παραδόσεις ως ακαδημαϊκός υπότροφος Βιοπληροφορικής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και παράλληλα διενεργεί έρευνα στο εργαστήριο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Ενημερώθηκα από έναν φίλο για την ένταξή του στον πίνακα. Φυσικά και χάρηκα, διότι είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η δουλειά σου. Οι 18 δημοσιεύσεις μου έχουν πράγματι χιλιάδες ετεροαναφορές, καθώς έγινε καλή ερευνητική δουλειά και επιπλέον η Βιολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος», είπε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Σήμερα, συμμετέχει σε επιδημιολογική επιτήρηση για τον κορονοϊό, ερευνώντας -σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ- την ύπαρξη τυχόν νέων στελεχών του ιού στη χώρα.
* Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχθηκε ο 16χρονος που εμβόλισε περιπολικό – Δεν πλήρωσε τη βενζίνη