Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα από τις δοκιμές μιας νέας πιθανής θεραπείας κατά της ασθένειας Covid-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραού, έπειτα από τη χρήση της χλωροκίνης και του φαρμάκου «Plaquenil».
Ο ειδικός, επικεφαλής του γαλλικού ινστιτούτου ιατρικής έρευνας «IHU Méditerranée Infection», υποστήριξε ότι στους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό στους οποίους χορηγήθηκε η ουσία χλωροκίνη παρατηρήθηκε επιτάχυνση της ανάρρωσης και ραγδαία μείωση του χρόνου που ο ιός παραμένει μεταδοτικός. Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται ήδη στην αντιμετώπιση της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων.
Η χλωροκίνη, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία «Plaquenil», δοκιμάστηκε σε 24 ασθενείς, ανάμεσα στα πρώτα κρούσματα στη Νότια Γαλλία. Στους εθελοντές, που τέθηκαν υπό στενή παρακολούθηση, χορηγήθηκαν 600 mcg καθημερινά για δέκα μέρες. Οπως σχολίασε κατόπιν ο Ραού: «Ημασταν σε θέση να διαπιστώσουμε ότι στους ασθενείς που δεν είχαν λάβει Plaquenil ο ιός παρέμενε μεταδοτικός μετά από έξι μέρες, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν λάβει Plaquenil, όπου στο ίδιο χρονικό διάστημα μόλις στο 25% παρέμενε μεταδοτικός».
Στις 12 Μαρτίου το «Healthline.com» ανέφερε ότι «την παρούσα στιγμή τουλάχιστον 10 κλινικές μελέτες εξετάζουν την πιθανή χρήση της χλωροκίνης ως θεραπευτικής επιλογής του νέου κορονοϊού». Στις 13 Μαρτίου δημοσιεύτηκε μια νέα μελέτη Αμερικανών ειδικών, που επίσης παρουσίαζε τη χλωροκίνη ως μια πιθανώς αποτελεσματική θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται πως δεν είναι πιστοποιημένα ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.
Πρεμιέρα σήμερα με 1.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία - Πού θα γίνουν οι πρώτες δωρεάν επεμβάσεις στην Αττική
Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν κλινικές δοκιμές πειραματικού εμβολίου που ανέπτυξαν ερευνητές της Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας, έπειτα από έγκριση που έλαβαν από τις κινεζικές αρχές. Οπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι πληροφορίες στη βάση δεδομένων καταχώρισης κλινικών δοκιμών της Κίνας αναφέρουν ότι για τη δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, θα «στρατολογηθούν» 108 υγιείς εθελοντές και η συμμετοχή τους θα διαρκέσει από τις 16 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Τη δοκιμή θα διεξάγει η εν λόγω Ακαδημία σε συνεργασία με την εταιρία βιοτεχνολογίας «CanSino Biologics», που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.
Την ίδια ώρα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι φάρμακο κατά της γρίπης που αναπτύχθηκε από εταιρία του ιαπωνικού ομίλου «Fujifilm Holdings» φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ενάντια στον κορονοϊό. Το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να συνιστά το φάρμακο με το όνομα «favipiravir», το οποίο πωλείται με την ονομασία «Avigan». «Είναι πολύ ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ζανγκ Ζινμίν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Βιοτεχνολογίας στο υπουργείο Επιστημών της Κίνας. Η εταιρία ανέπτυξε το φάρμακο το 2014 και συνιστάται σε ασθενείς με κορονοϊό στην Ιαπωνία από τον Φεβρουάριο.
Κλινικές δοκιμές διεξήχθησαν σε 200 ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και του Σενζέν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ασθενείς που πήραν το εν λόγω φάρμακο βρέθηκαν αρνητικοί στον κορονοϊό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα – ενώ έπασχαν από τον ιό. Το σκεύασμα έχει διχάσει αφού η Κίνα υποδέχθηκε την εξέλιξη θετικά, ωστόσο η Ιαπωνία έχει τις επιφυλάξεις της. Το φάρμακο έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην Ιαπωνία το 2014 με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν η κυβέρνηση αποφασίσει να καταπολεμήσει νέους ή επανεμφανιζόμενους ιούς γρίπης, καθώς μελέτες έδειξαν ότι μπορεί να προκαλέσει θανάτους ή παραμορφώσεις εμβρύου.
Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο δεν πρόκειται να βγει στην αγορά πριν από τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Παρ’ όλα αυτά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε χθες μια αρκετά πιο αισιόδοξη εκτίμηση μετά από συνομιλίες που είχε με την «CureVac», τη γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας που εργάζεται στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό. Υποστήριξε πως θα μπορούσαμε να έχουμε εμβόλιο στην αγορά ακόμη και το φθινόπωρο, δεδομένης της χρηματοδότησης 80 εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε από την Ε.Ε. στο πρόγραμμα της CureVac. H Φον ντερ Λάιεν, που και η ίδια είναι γιατρός, εξήγησε ότι η διαδικασία για τα εμβόλια θα μπορούσε να επισπευσθεί, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της ταχείας εξάπλωσης του φονικού ιού.
Συνολικά 35 εταιρίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα συμμετέχουν στον αγώνα ταχύτητας ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού και τέσσερις έχουν ξεκινήσει δοκιμές σε ζώα. Τη Δευτέρα ξεκίνησε στο Σιατλ η πρώτη κλινική δοκιμή σε εθελοντές για εμβόλιο που ανέπτυξε η αμερικανική εταιρία «Moderna». Πειράματα σε ποντίκια έχει ξεκινήσει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, που δοκιμάζει υποψήφιο εμβόλιο. Ο καθηγητής Τζόναχαν Χίνεϊ του πανεπιστημίου και επικεφαλής της έρευνας επισήμανε στο BBC πως όλοι δουλεύουν πυρετωδώς. Τονίζει πως η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι προσεκτική. «Ο αγώνας για την πρωτιά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν γίνει σωστά», δήλωσε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου